VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

KAJ PA VEST?

Vsebina

4. DAN - NEPODKUPLJIVI SO SUMLJIVI •

24.06.2014

Rudi Klarič

NEDOLŽNI SO KRIVI, KER SO NEDOLŽNI

Nekoga je tako zelo zaskrbela usoda nečakinje strica X, da mi je ogorčeno sporočil, naj se ne igram z usodo nedolžnice. Dolžan sem ga pomiriti. Dekle je že dodobra odraslo in je že celo rodilo nadležnega otročaja neznanega spola, kar bi po splošno veljavnih načelih mednarodne letalske, pomorske, kopenske in podzemske vladavine prava zadoščalo za sklep, da ni več tako zelo nedolžna.

Povsem drugače pa bi seveda lahko razsodil slovenski sodniški lobi pravnih lobistov. Pri pisanju odločbe, sklepa ali sodbe bi se slovensko najvišje sodišče v imenu ljudstva vsekakor naslonilo na lokalno politično sodno prakso. Ta praksa je enaka, naj gre za kakršno koli področje.

Za prakso, po kateri slovenske sodne lobistke in lobisti razsojajo lokalno (torej v lokalih), je lisičji kašelj narediti, da so nedolžni krivi in krivi nedolžni. To je bila v času SRS vsakdanja sodna praksa, ki jo vsi dosedanji predsedniki RS prizadevno negujejo. S svojo vestjo si prizadevajo skleniti kompromis: z besedami so prisegli po novem, v praksi pa ohranjajo zvestobo stari prisegi: “Dragi Tito, mi ti prisegamo, da s tvoje poti ne zaidemo.”

Najbolj zgovoren primer zadnjega časa je vsekakor Janez Janša, ki je bil obtožen smrtnega greha, spoznan za krivega, obsojen zato, ker ničesar ni zagrešil, in bil kaznovan samo zato, ker niso znani niti kraj niti čas niti višina neznane podkupnine, o kateri sodišče ne ve nič in tudi obsojenec ne. Kriv je torej samo tega, da ni prejel podkupnine od tožilstvu in sodišču povsem neznane osebe.

Od leta 1945 se je med slovenskimi lobistkami in lobisti uveljavilo obvezno prepričanje, da smo v Sloveniji prav vsi bolj ali manj podkupljivi. To vero je porajalo pravno dejstvo, da nihče ni smel nekaznovano govoriti po svoji vesti. Vestnega govorjenja si ni smel privoščiti niti doma, kaj šele v gostilni, če je želel prejemati plačo (podkupnino). Pogoj za socialno oskrbo družine je bil, da so se vsi člani družine in bližnji odrekli razmišljanju in govorjenju po svoji in tuji vesti. Za govor po vesti se je v slovenskem pravosodju uveljavil pojem: VERBALNI DELIKT.

Vest je bila v času SRS resnično najbolj nevarna, najbolj prezirana in najbolj preganjana reč. Šepetaje so se upali izvajali verbalne delikte samo tisti, ki se niso javno uveljavili. Nekoliko več glasnosti so si lahko privoščili tisti, ki so živeli v tujini, ali tisti, ki smo veliko potovali in smo si prizadevali svojo vest mednarodno uveljaviti.

Politični sodni proces proti Janezu Janši je jasno javno opozorilo, da moramo spoštovati brezvestno slovensko sodno prakso, ker sicer se nam prav lahko primeri še kaj veliko hujšega in bolj skritega kot se kontinuirano dogaja Janezu Janši.

Prosim Te, da budno spremljaš mojo spletno stran. Če nekega dne ne bo več mojega besedila ali pa bo cela spletna stran izginila brez sledu in slovesa, potem se mi slabo piše. Takrat bom nujno potreboval Tvojo pomoč, kot danes Janez Janša potrebuje pomoč vseh vestno delujočih politikov, sodnikov, novinarjev, delavcev, kmetov ... skratka vseh, “ki dobro v srcu mislimo”, kot je nekoč zapisal France veliki.

O obljubljeni razlagi, zakaj Janša ni zaprosil za odlog prestajanja kazni, pa bom pisal jutri, na peti dan njegovega prestajanja kazni. Spet se je namreč pojavila nečakinja strica X z zanimivimi podatki.

Trenutno je za mojo zvesto zaveznico X vsaka skrb odveč. Pogumnica je še zelo živa. Nihče je ne sumi.  Na prvi pogled je namreč enaka kot stric A (boter): prijazna je z javnostjo. A le na prvi pogled. Boter, njen sorodnik v neznanem kolenu, je na površju prijazen, globina njegove duše pa je prepolna slabe vesti, ki se je sploh ne zaveda. 

Tudi nečakinja strica X je prijazna z vsemi, a v globini prekipeva od čiste vesti. Zato nbotra in stricev - enako kot jaz - niti najmanj ne sovraži. So za najino zdravje dragoceni. Spravljajo naju v smeh.

delo ciste vesti

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča”‹

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.