VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Parada poraza

Vsebina

6. DAN - NA SODIŠČU NI VSE SLABO •

26.06.2014

Rudi Klarič

SPOROČILO SODNICE

Prejel sem nepodpisano sporočilo, ki me je nemalo pretreslo. Piše takole:

“Razumem jezo in zamero zaradi slovenske sodne prakse. Vendar o sodni praksi ne odločamo sodnice in sodniki. Odloča slovenski sodni vrh. Sodnice in sodniki vemo, da bo vestna sodba na najvišji instanci padla, če ne ustreza uveljavljeni sodni praksi, ker je obstoječa sodna praksa postavljena nad ustavo in vest. Napačno bi bilo sklepati, da na slovenskem sodišču ni sodnic in sodnikov, ki bi bili pripravljeni razsojati po svoji vesti in učinkovito varovati človekove pravice. V trenutnih pravnih in političnih razmerah pa ustavna obveznost vestnega sojenja in prednostnega varovanja človekovih pravic nasprotuje globoko zakoreninjeni sodni praksi in zavezujoči miselnosti sodne veje oblasti. Upira se mi sodna praksa, na osnovi katere mora sodstvo prednostno iskati pravne možnosti, s katerimi je mogoče obsoditi nedolžnega, kadar je to v interesu stricev v ozadju in domnevnem interesu države. Noben interes države (razen v vojnem oziroma izrednem stanju) ne more biti nad sodno obveznostjo prednostnega iskanja pravnih možnosti za učinkovito varovanje človekovih pravic po uradni dolžnosti. Upira se mi tudi izjava predsednika vrhovnega sodišča, ki najprej izjavi, da sodišče dela v redu in ga je potrebno spoštovati, potem pa, da bo marsikaj treba spremeniti. To je sprenevedanje. Kadar sodišče dela v redu, ni potrebno ničesar nujno spremeniti. Kadar je potrebno nujno nekaj spremeniti, pa je to samo zato, ker sodišče ne dela v redu. Edino, kar vidim v sedanjem trenutku kot možnost, da kdo naredi kaj koristnega in jasno odgovori na obsodbo Janeza Janše, je, da gre na volitve in voli Janeza Janšo oziroma njegovo stranko. Prosim, da izbrišete moje sporočilo tako, da ne bo mogoče ugotoviti vira, vsebino pa lahko objavite.”

Ob tem si nisem mogel kaj, da ne bi poklical NSX. Vprašal sem jo, ali imajo strici iz ozadja kakšen posreden oziroma lobistični vpliv na slovensko vrhovno in ustavno sodišče. Zvonko se je zasmejala: “Gotovo se norčuješ iz mene? Saj moraš vendar vedeti, da strici oziroma lobisti iz ozadja nimajo posrednega vpliva na sodišče. Imajo neposreden vpliv.”

Ni mi bilo jasno, kako bi lahko strici iz ozadja imeli neposreden vpliv na sodišče.

Nekaj časa se je tako smejala, da ni mogla govoriti. Končno je prišla toliko k sebi, da mi je lahko med popotresnimi sunki smeha pojasnila: “Večina v slovenskem sodniškem vrhu so vendar strici. Kar oglej si njihove slike na spletu. Že na obrazu se jim vidi.”

Kaj takega! Ali bi človek to verjel?

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.