VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

U-SODNI ZID BREZVESTNOSTI

Vsebina

7. DAN - MIRO CERAR •

27.06.2014

Rudi Klarič

MIRO CERAR

Že navsezgodaj sem prejel klic znanega pravnika. Uvodoma je povedal, da raje ostane neznan. “Dandanes nepodkupljiv pravnik težko ohrani delo za državo” je pojasnil trenutno stanje v slovenskem pravosodju in dodal: “Podkupljivi pravniki in novinarji so zaželeni bolj kot kdajkoli prej. Strici iz ozadja jih naravnost obožujejo.” Poudaril je, da me ne kliče zaradi podpore Janezu Janši, pač pa zato, da me opozori, da napačno navajam dneve. Po njegovem strokovnem prepričanju bo dan, ko je Slovenija prvič po osamosvojitvi ponovno doživela svojega političnega zapornika, zagotovo prišel v zgodovino kot kronski dosežek slovenske vladavine prava. Po njegovem mnenju je petek, 20. junija, prvi dan zapora Janeza Janše. Jaz pa v svojih prispevkih navajam kot prvi dan 21. junij.

Pojasnil sem mu, da izhajam iz dokazanega zgodovinskega dejstva, da je Janša vstopil v zapor 20. junija zvečer. Torej je tega dne v zaporu preživel svojo prvo noč. Prvi svoj zaporniški dan je prestajal šele naslednjega dne, torej 21. junija leta 2014 po Kristusu. In tega dne sem napisal svoj prvi neodvisni komentar na to trenutno najbolj črno temo slovenske vladavine prava. Zato zame upravičeno velja, da je danes sedmi zaporniški dan Janeza Janše.

Lahko bi modrovala, se prepirala ali celo vojskovala vse življenje. Vendar je bolje, da ga pustim živeti po njegovi stroki, on pa mene po moji vesti. In kaj ima to opraviti z Mirom Cerarjem? Vse in nič.

Vse zavisi od tega, kako se bo odločil Miro Cerar. Četudi se zdi, da je njegov meteorski vzpon povsem neodvisen od usode najbolj znanega slovenskega političnega zapornika, pa je znanstveno že dokazano, da je “meteorski vzpon” le prispodoba, ki opozarja na neizbežen padec vsakega meteorja, zlasti še, če bi se izkazalo, da je le meteorit.

Meteoritski usodi bi se lahko Miro Cerar izognil samo tako, da bi se osredotočil na bistvo. Bistveno pri njem pa je, da gre poklicnega pravnika, ki si legitimno prizadeva pridobiti in ohraniti položaj predsednika slovenske vlade.

Kot poklicni pravnik se gospod Cerar zanesljivo ne bo mogel izogniti usodi meteorita, če svojih političnih načrtov ne bo utemeljil na zelo jasnemu stališču glede osebnostnega odnosa do slovenskega sodstva na konkretnem primeru. Bolj nazornega moralnega, političnega in pravnega konkretnega primera, kot je Janez Janša, pa v tem trenutku ni.

V kolikor bo Miro Cerar zmogel pogum za odločno obsodbo inertnosti slovenske sodne veje oblasti, ki je (podobno kot nekdaj rimski, kitajski in berlinski zidovi) groba ovira za razvoj slovenskega gospodarstva, zdravstva, pravosodja ..., bo rušenje tega zidu vsekakor moral vključiti v svoj politični program. Samo v tem primeru bo imel realne možnosti, da se iz meteoritka preobrazi v svetlo zvezdo na slovenskem političnem nebu.

Taka zvezda pa bo - po življenjskem sporočilu moje vesti - zasijala samo v primeru, da se bosta zmogla Miro in Janez sporazumeti tako, da bi desna in leva roka medsebojno sodelovali v gradnji edinega pravega ekonomskega, moralnega in pravnega temelja slovenske državnosti - učinkovitem (in ne zgolj navideznem) načrtnem političnem in sodnem varovanju človekovih pravic.

Dokler se bo pravnikom zdelo bistveno, ali je politični zapornik Janez Janša zaprt že osem dni ali šele sedmi dan, ni upanja.

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.