VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Slavko Figar – obtožen in obsojen samo zato, ker je preživel Buchenwald – pripoveduje v filmu ZAKAJ NAZAJ.

Vsebina

9. DAN - DACHAVSKI PROCES •

29.06.2014

Rudi Klarič

ZAKAJ NAZAJ

Oseba ženskega spola mi je sporočila, da rada bere vse, kar napišem. Da je vedno, če je bilo le mogoče, rada gledala vse moje oddaje. Najbolj ji je ostala v spominu nanizanka Potuj z mano na TV PIKI. TV PIKA je izginila neznano kam in z njo tudi moji filmi. Da pa se ji zdi, da sem do Janše rahlo pristranski.

Kratek povzetek sicer obširnega sporočila:

“Janša pa spet ni taka perla, da bi si zaslužil tolikšno pozornost. Gotovo so pomembnejše teme, ki bi se jih bilo treba lotiti z ostro besedo. Razen tega pa večina v Sloveniji nima pojma o tem, kar piše Rudi Klarič, in jih to sploh ne zanima. Tisti, ki jim je kritična ocena namenjena, pa njegove spletne strani sploh nočejo ne videti ne slišati ne brati ... Moj mož, na primer, še vedno voli zločince in njihove dediče, čeprav jih doma kritizira. Zato prosim in se zanesem na to, da bo morebitna objava mojega odziva anonimna.”

Draga moja občudovalka in spoštovalka. Seveda razumem, cenim in spoštujem potrebo Tvoje modrosti po anonimnosti. Povsem soglašam, da niti Janez niti jaz nisva kakšna posebna bisera. Za Janšo mirno lahko rečem, da mu je najbolj v škodo njegov pogosto ironičen izraz na obrazu. Ta izraz kaže naveličanost in cinizem, ki se človeka zlahka poloti, če se mora vse življenje spopadati s podkupljenimi, sam pa je nepodkupljiv in zato osovražen in nenehno blaten in obsojan od resnično podkupljivih in podkupljenih. V okviru mojega pristopa Sem&vem® obstaja tehnika, s katero se človek tovrstnega izraza na svojem obrazu lahko odreši, vendar si je potrebno za to vzeti nekaj časa, ki pa ga ima vsakdo samo 24 ur na dan. Janezu Janši je za samopodobo verjetno škoda vsake sekunde, kar pa je škoda zanj in za vsakogar, ki ga ceni in spoštuje.

Ne pišem niti za mlade niti za stare niti za tiste, ki so za, niti za tiste, ki so proti. Pišem zate, ki sedaj to bereš, in za vse v domovini in tujini, ki jim slovenska beseda čiste vesti v današnjih časih kaj pomeni.

O Janezu Janši pišem zaradi sodišča. Jaz nisem v moralni krizi. Mojo vest bolj kot Janez Janša in njegove volilke in volilci potrebujejo slovenske sodnice in sodniki, četudi se tega v večini še ne zavedajo prav dobro.

Brezvestna krivična obsodba, zaradi katere ima Slovenija ta hip, ko to pišem, političnega zapornika, izhaja iz tiste sodne prakse, ki je pred več kot pol stoletja zagrešila zločinski dachavski proces. Na tistem procesu je od ZK (pod)kupljeno slovensko sodišče “v imenu ljudstva” obsodilo bodisi na smrt ali na dolgoletne zaporne kazni številne slovenske taboriščnike, ki so se vrnili iz nacističnega taborišča Buchenwald, izključno samo zato, ker so preživeli. Za svojo brezvestno in protipravno obsodbo sodišče nikoli ni imelo nikakršnih dokazov. Sodba je bila obrazložena z mnenjem da taboriščniki zanesljivo ne bi bili mogli preživeti, če ne bi bili sodelovali z nacisti.

O tem sem leta 1970 posnel film z naslovom ZAKAJ NAZAJ. Na slovenski nacionalni televiziji je bil objavljen v cenzurirani obliki in še to samo enkrat. RTVS ima mojih približno sto filmov v svojem bunkerju samo zato, ker za prikazovanje mojih filmov noče odkupiti mojih zakonitih materialnih avtorskih pravic, postavljenih v povsem razumni in s pričevanjem sodno postavljenega cenilca dokazano izjemno skromni oceni. Pa ne zavoljo tega, ker reva nima denarja. Mojih pravic ne odkupi zključno samo zato, ker ji je to izgovor, da mojih del čiste vesti ne prikazuje. 

Nekdanji generalni direktor RTV-ja tovariš Milan Merčun je takrat, ko sem ustvaril film ZAKAJ NAZAJ, od mene osebno zahteval, da moram izrezati podatke o kriminalni sodbi brezvestnega sodišča, če hočem, da bo film objavljen in bo ostala moja koža cela. 

Proces proti Janezu Janši je eden od mnogih dokazov, da je zločinska sodna praksa na slovenskem sodišču še zelo živa in dejavna. Zato smatram, da zadene daleč največji del odgovornosti za globoko moralno in gospodarsko krizo v Sloveniji vodilne osebe v slovenskem pravosodju skupaj z vsemi dosedanjimi predsedniki države. Vsi so nekdanji komunisti in dediči miselnosti slovenske nekdaj zveze sedaj pa mreže lobistov - nekdanjih komunistov.

Kdor hoče (tudi policija; tožilstvo; sodišče; študentke, študentje, profesorice in profesorji pravne fakultete; predsednik države; boter skupaj s strici iz ozadja; gospod Miro Cerar ...) lahko dobi film ZAKAJ NAZAJ na 26 minutnih DVD-jih niza Potuj z mano. Času, v katerem je nastal dachavski proces, in vsebinam filma ZAKAJ NAZAJ so posvečeni DVD-ji s številkami PZM33, PZM34, PZM35.

Podatki o navedenih vsebinah so dostopni na tej spletni strani preko vključitve napisa “RUDI KLARIČ” v predalniku.

Cena DVD ploščka s posamezno oddajo niza Potuj z mano je 10,50 EUR. V ceno je vključen DDV, potrebno pa je prišteti še stroške poštnega pošiljanja. Rok dobave je 7 dni. E-naslov za naročilo: cultura.europaea@siol.net

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klarič
Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.