VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Maks Furjan - boter - film Bližnjica

Vsebina

15. DAN - ŠČURKI SO JI POVEDALI

05.07.2014

Rudi Klarič

ŠČURKI SO JI POVEDALI

“Včeraj sem slišala nekaj, kar te bo zanimalo,” je NSX rekla takoj, ko se je udobno zleknila v ležalnik na terasi. Zunaj sva se počutila najbolj varno pred prisluškovalnimi napravami, ki jih je baje polno vsepovsod.

“Kaže, da so iznašli že take, ki se množijo same od sebe, kot ščurki. Sploh ne potrebujejo baterij, sami si iščejo hrano,” mi je uvodoma razložila najnovejšo tehnologijo prisluškovanja.

“Prisluškovala sem pogovoru strica Iks in strica Ipsilon, ki sta se odločala o imenovanju nove pooblaščenke za varstvo osebnih podatkov.”

“Saj pooblaščenke ne imenujejo strici,” sem oporekal. “O tem vendar odločajo poslanci.”

“Saj vem, da me skušaš spraviti v smeh. Počakaj, da Ti najprej povem. Stric Iks je povedal, da se je boter odločil, da RTVS nujno potrebuje prenovo in da bi bila prejšnja pooblaščenka, kot nekdanja članica organizacije, zagotovo najbolj prava za kaj takega. Za dosedanjo pooblaščenko pa naj strica Iks in Ipsilon poiščeta pravo zamenjavo.”

“Aha, sedaj razumem. Ker je v parlamentu večina poslank in poslancev zvesta botru in ne svoji vesti, lahko boter doseže, da so na vsa pomembna mesta imenovani samo njemu zveste pripadnice in pripadniki mreže.”

NSX je nestrpno odkimala. “Ne na vsa pomembna mesta, samo na tista, ki so pomembna za to, da lahko mreža čim bolj nemoteno krade.”

“Zakaj pa spet potrebujejo toliko denarja? Janša je zaprt, za Cerarja pa kaže, da jim ni nevaren.”

Presedla se je k meni tako blizu, da se mi je v hipu zameglilo v zgornji in spodnji glavi. Moral sem uporabiti svoj posebni trening, da sem lahko vsaj za silo izostril njen šepet: “Plačati bodo morali svetovalce ameriške mreže!”

“Sta o tem govorila strica Iks in Ipsilon?”

“Prav o tem. Stric Iks se je razburil, zakaj vendar boter potrebuje toliko denarja, saj so stroški za svetovalce skromni in bodo tako ali tako plačani iz volilne kvote, ki jo dobijo stranke od države za stroške svoje propagande. Stric Ipsilon pa mu je pojasnil, da ne gre za te stroške. Pokriti bo treba tudi razliko med objavljenim in zaresnim zneskom.”

Bil sem dokaj razočaran. “In to naj bi bila ta sila pomembna informacija? Saj je splošno znano, da vsak bistroumen lobist na mizi prikaže drobiž, ostalo pa dobi pod mizo.”

Pogledala me je skozi priprte oči, da mi je po notranjosti telesa zagomazelo od nenadnih mravljincev neznanega izvora. Moral sem se odmakniti za cel meter, da sem lahko ohranil prisotnost duha. Vendar se je ponovno primaknila k mojemu desnemu ušesu tako, da ne morem jamčiti za vsako besedo, ali sem prav slišal.

Poročala je nekako takole.

Stric X:

“Saj se je naš lobist z ameriškimi svetovalci vendar dogovoril za kompenzacijo.”

Stric Y:

“Američani so mu rekli, da kompenzacija do nadaljnjega odpade.”

Stric X:

“Zakaj za boga miloga?”

Stric Y:

“Ne bodo več plačevali franšize za naš patent na področju lažiranja volilnih rezultatov model 1945-2014. Pravijo, da je zadeva zastarela in da imajo sedaj že nekaj povsem novega, nabavljenega v Siriji. Naš sistem pa da je mogoče razkrinkati z uporabo koloidnega srebra.”

Stric X:

“Kako pa bomo sedaj plačali njihovo svetovanje?”

Stric Y:

“Zelo težko. Skorajda nemogoče, če ne bodo Zoki, Alenka in ostali naši zmagali na volitvah.”

Stric X:

“In kaj pravi boter?”

Stric Y:

“Saj ravno to sem ti prišel povedat. Potrebno bo zapreti ves SDS in zagotoviti sredstva za SMC.”

Stric X:

“Strahota. Ta svet mora propasti. Pod mizo moraš plačati za pošteno delo tujih strokovnjakov ... Kakšni grozni časi. Kakšne komplikacije. Moraš sodišču predložiti lažirane dokaze, če hočeš koga za bori dve leti zapreti. Včasih si jih preprosto postrelil in vrgel v kraško jamo ... O, moj maršal, kje si zdaj ... Če bi vedel, kako zelo te pogrešamo ... Ti si bil edini, ki si profesionalno obvladal te stvari ... Sedaj pa sami amaterji ...”

Potem, ko mi je vse to zaupala, se je NSX odmaknila od mojega ušesa, kar je bilo škoda.

V času, ko mi je tesno šepetala na uho, sem na znanem delu svojega telesa začutil, da mi je na znan način, na znanem mestu, skozi znane dele njenega telesa nekako prirasla k srcu.

delo ciste vesti

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.