VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Maks Furjan - boter - film Bližnjica

Vsebina

16. DAN - LJUBOSUMNOST •

06.07.2014

Rudi Klarič

ZAVIST

Potem, ko je NSX v neznani slaščičarni, na lastne stroške počasi in skrbno pojedla gibanico prekmurskega izvora, si je globoko oddahnila. “To je torej opravljeno. Moram paziti, da preveč ne shujšam.” Potem je spila še kozarec vode.

“Kakšen odnos imajo strici do Evropskega sodišča za človekove pravice?” me je zanimalo.

“Z Evropo nimajo problemov. Boter svojim lobistom in stricem najmanj enkrat na mesec predava o tem, kako važno je, da gre vsaka pritožba vsakogar iz Slovenije na Evropsko sodišče skozi roke pravnice ali pravnika, ki je njihov človek. Ampak o tem Ti bom pripovedovala prihodnjič.”

Prosil sem jo, naj mi razloži, kakšna je razlika med botrovimi strici in njegovimi lobisti.

“Dobro vprašanje. Včasih jih je težko razlikovati. Večina od njih so kot dvoživke ali kameleoni. Praviloma pa gre tako: strici so sorodne duše - somišljeniki - zvesti pripadniki mreže partije, ne glede na to, ali so zadolženi za stranko ljubiteljev Zaresnosti, LDS, Slovenske demokracije, stranko strica Zokija, izjemno pametne Alenke, zvitega Erjavca ... Vse strice brez izjeme druži izvorna revolucionarna misel - Titova cesta - naša cesta. Strici praviloma ne ljubijo najbolj svojih tet. Pokojnega maršala Jugoslavije in njegovo pokojno stranko so dolžni po prisegi in deponirani knjižici ljubiti bolj kot sebe in bolj kot Slovenijo. So nesporni dediči njegovih misli, besed, dejanj za vse večne čase. Izvajajo enotno miselno usmeritev - Titova pot - Večna pot.”

Zanimalo me je, kaj strice najbolj boli.

“To pa je njihova največja skrivnost in ne morem o tem govoriti na glas.”

Iz previdnosti sem nemudoma vstal. Bal sem se, da bo spet naskočila moje uho, potem pa bom pozabil vse, kar mi bo zaupala. “Predlagam, da ne mešava zabave in posla. Najprej mi povej, kar me zanima, potem pa ostalo ...”

“No prav, vendar ne pozabi, kaj si obljubil.”

Hotel sem omeniti, da ne vem, da bi kaj konkretnega obljubil, a me je prehitela. Hitro se je ozrla okoli in začela šepetati. Če sem jo hotel slišati, sem se moral nehote primakniti. Ta ženska vedno doseže svoje.

“Torej, največja bolečina botra in stricev bi bila, če bi kdo po Netitovi poti dosegel, da bi bilo slovensko ljudstvo zdravo, bogato in srečno.”

“Ampak, Titova pot vodi državo v moralno in denarno propadanje.”

“To ni važno. Brezpogojna ljubezen do Tita in partije je nad vse - iber ales - kot bi dejal pokojni stric Adolf. Saj se še spomniš - Adolfova pot - naša pot, so govorili Nemci. Denarno in moralno so si opomogli šele potem, ko so sebi in svetu odkrito in brez odlašanja in slepomišenja priznali, da so slepo sledili zločincu.”

“Janša je torej v zaporu samo zato, ker si prizadeva za javno priznanje vseh, ki bi hoteli voditi slovensko policijo, vojsko, gospodarstvo, kulturo, izobraževanje, zdravstvo, pravosodje, politiko ..., da je bila Titova stranka zločinska organizacija?”

“Izključno samo zato! To je tiha in globoka bolečina botra in stricev. Če bi priznali, da so bili pripadniki zločinske organizacije, bi postalo sramotno še naprej služiti simbolom te organizacije in jih častiti. Odreči bi se morali krvavo rdeči zvezdi - svoji največji ljubezni - za katero so bili pripravljeni preliti kri kogarkoli.”

“Janša je torej botru in stricem nevaren, ker hoče, da bi Slovenija nehala hoditi po Titovi cesti, ločila osvobodilno vojno od simbolov zločinske organizacije in da bi postala močna, bogata in pravična država, vsaj toliko ali pa bolj kot so Švica, Nemčija, Švedska ...”

Zamahnila je z roko. “Ti nič ne razumeš. Tudi boter in strici si prizadevajo za zdravo, močno, bogato in zanje pravično Slovenijo, vendar izključno po zapriseženi poti maršala Tita, po maršalovi miselnosti, po maršalovi pameti, po maršalovi brezvestni sodni praksi ...”

“Ne razumem, kako da so prav vsi deponirani botri kot predsedniki osamosvojene Slovenije opustili uradno dolžnost, da razkrinkajo kriminalno sodno prakso, ki državo vodi v vse večje dolgove in pogubo!”

Odmaknila se je od mene, kot da sem kužen. “Ali si že kdaj slišal za ljubezen, kreten zarukani. Ko so živali zaljubljene, ne vedo, kaj delajo, pa naj gre za orangutane, šimpanze, gorile ali pavijane!”

Ko se je umirila, me je pogledala z ljubečim pogledom, splošno znanim iz znanega slovenskega filma Cvetje v jeseni.

Počasi se mi je začelo svetlikati. Seveda, za ljubezen gre. Strici, z botrom na čelu, bolj kot sebe, ljudstvo in domovino ljubijo Titovo cesto.

“Dolžna si mi še pojasnilo o botrovih lobistih.”

“Ah, botrovi lobisti!” Stresla je z glavo, kot bi se hotela znebiti nadležne misli. “Ti niso nikomur nevarni. Njihova pamet ima denar rajši kot sebe. Če gre za denar, jih ne moti ne Tito, ne Hitler, ne Stalin. Sodelovati in trgovati so pripravljeni z vsemi botri in vsemi strici sveta in vesoljstva ... Samemu hudiču so pripravljeni svetovati, kako bo zmagal na volitvah. Če bi se le dalo, bi za denar prodali vse svoje sorodstvo, z domovino vred. Če pa jih slučajno popade ljubezen, postanejo stricem neločljivo podobni in praktično enaki.”

“Z uporabo moje Prebujevalnice bi se oboji lahko rešili svojega prekletstva ...” sem ji hotel razložiti. Pa ni dovolila. Čisto od blizu mi je kot nekaj samoumevno naravnega zašepetala: “Da nisi slučajno pozabil, kaj si mi obljubil?”

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.