VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Ivan Cankar iz mojega filma Za hlapce rojeni

Vsebina

26. DAN - ZOSS 2 - VEST •

16.07.2014

Rudi Klarič

RDEČICA

Včeraj zvečer se je na Podgozd pripeljala NSX. Vrste in barve vozila ne smem omeniti, ker bi jo bilo na ta način stricu, ki pozna državnega tožilca, lažje izslediti. Če Ti deluje domišljija, si predstavljaj, da se je pripeljala z biciklom, motorjem, tovornjakom s prikolico, avtobusom za eno osebo ali traktorjem. Vsekakor je vstopila zelo zadihana. Pljuča so se ji burno dvigala in spuščala in bila je – kot pravi slovenska narodna – “živo v lice zarudela”.

“Rudi, imam grozne novice, sem čisto prestrašena,” mi je že pri vratih hotela pasti v objem. Nisem se pustil zmesti. Trdo sem jo prijel za ramena in previdno odrinil na prostor, ki je sicer namenjen osebnim pogovorom.

“Stric X je tekal po stanovanju z rusko brzostrelko v rokah in kričal, da bo v tem primeru pokončal najprej sebe, potem pa še celo družino.”

Nisem vedel, v kakšnem primeru naj bi stric najprej pokončal sebe, potem pa še vse ostale, a bila je tako razburjena, da tovrstno vprašanje ne bi bilo umestno.

“Vse bo v redu,” sem jo miril. “Gotovo se mu je samo malo utrgalo od volilne sreče, pa je zamešal vrstni red.”

Odločno je odkimala: “Vrstni red in cilje je res zamešal, a po ognju v očeh, prodornem glasu in živo rdečem obrazu sem vedela, da misli resno.”

“In kaj mu je porinilo ubijalsko orožje v roke?”

“Nekje je slišal, da si botrova mreža prizadeva, da bi Cerar in Janša sklenila veliko koalicijo. Si lahko misliš za strice kaj bolj groznega?”

Razložila mi je na dolgo in široko, a naj pojasnim mimo nepotrebnega odlašanja. Boter je razposlal depešo s čestitkami za dobro opravljeno predvolilno delo in navodilom, kaj je potrebno za slovensko preteklost še storiti v tem veličastnem trenutku. Bistvo sporočila je bilo, da je potrebno narediti le, da bi Janša sovražil Cerarja in da bi Cerar sovražil Janšo. Katastrofo je povzročila zaljubljena tipkarica, ki se je zatipkala. Stavek v depeši "moramo doseči LE, da se Cerar in Janša sovražita" je nesrečno dekle zapisalo "moramo doseči NE, da se Cerar in Janša sovražita".

Do polnoči mi je razlagala, do kakšne zmešnjave je bilo prišlo zaradi ene same napačne črke. Baje si je hotel nek drug stric – znan botrov lobist – pri Jelinčiču sposoditi celo puškomitraljez, ko je samo pomislil, da se Janez in Miro ne bi sovražila. Lahko bi vam o njeni pripovedi napisal roman, veseloigro ali tragedijo ... a moram držati dano besedo in poslancem SMC-ja skrajno odgovorno predlagati vsebino ZOSS, kar pa ni šala.

ZAKON O SLOVENSKEM SODIŠČU (ZOSS)

Kot raziskovalni novinar predlagam predsedniku vlade RS, da še nespočeti Zakon o slovenskem sodišču vsebuje naslednjo vsebino:

  • V preambuli ZOSS bi moralo biti navedeno, da je namen zakona odstraniti škodljive posledice sodne prakse iz časa SRS in zagotoviti, da se podedovane škodljive navade v sodnih postopkih in sodbah, torej zločinska sodna praksa, ne bi več mogla ponavljati in ohranjati.
  • Bistveni del ZOSS bi moral biti javni kodeks vesti in častivrednosti slovenskega sodstva.
  • Z dnem začetka veljavnosti ZOSS bi morali vsi obstoječi in poznejši rodovi sodnic in sodnikov javno priseči, da bodo spoštovali (še ne spočeti) novi javni kodeks o poštenem, pravičnem in častnem delovanju.
  • V primeru dokazovanja kršitev kodeksa naj javno razsoja sodni organ, ki ga sestavlja sedem sodnic oziroma sodnikov, izžrebanih izmed tistih, ki z uporabo dosedanje sodne prakse še nikomur niso povzročili nikakršne krivice in posledične škode (take bo težko najti). 
  • Sankcija za dokazano kršitev kodeksa naj bo doživljenjska prepoved opravljanja sodniške funkcije in povračilo morebitne, s posledicami kršitve kodeksa povzročene materialne škode.

Jutri, na 27. dan zapora političnega zapornika Janeza Janše, bom predlagal vsebino, ki naj bi jo vseboval ZOSS v zvezi s človekovimi pravicami.

Na zgornji sliki upodobljena osebnost Ti sporoča tole o temeljni značilnosti slovenske politike:

"... če se vreme nocoj zasukne, bodo preklinjali, ki so še davi molili ..."

 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.