VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
1. DAN - STRICI •

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Ivan Cankar iz filma Za hlapce rojeni

Vsebina

27. DAN - ČEZ HRIBE IN DOLINE POZDRAVLJENI

17.07.2014

Rudi Klarič

ČEZ HRIBE IN DOLINE POZDRAVLJENI

Opravičujem se, ker ne nadaljujem več s spodbudami za prenovo slovenskega sodstva. Iz Strasbourga je namreč prispela močna (prebujevalna?)

PRAVNA KLOFUTA

Včeraj je slovensko ljudstvo in s tem seveda tudi mene pretresla novica s področja pravne stroke. Bosanskim in hrvaškim varčevalcem bomo morali vrniti njihove prihranke (skupaj z zamudnimi obrestmi), ki so jih svoj čas zaupali slovenski banki.

Z našo pravno fakulteto, državnim pravobranilstvom in slovenskim sodstvom pa ni nič narobe. Vse vedo in znajo. Blazno se trudijo. Svetujejo za skromne honorarje. Če jim rečeš eno samo odkrito besedo, so takoj prizadeti in razžaljeni. Je treba silno paziti, da se jim ne zameriš. Resnica jim težko pade.

Med volitvami lahkotno zaprejo vodjo opozicije in se polastijo oblasti. Zlahka zapravijo pol milijarde naših trdo prigaranih evrov. Kaj bo s Piranskim zalivom, se še ne ve. Če ne bo ostal naš, zagotovo nihče ne bo odgovarjal.

Slovenska pravna stroka Ti dokaže, da na neznanem kraju, v neznanem času, od neznanega človeka nisi sprejel podkupnine, in Te pošlje v zapor. Evropsko sodišče za človekove pravice Ti jamči učinkovito pravno sredstvo, slovensko sodišče pa reševanje pritožbe z največjim možnim zavlačevanjem.

Leta 1945 so sodniki in vodilni v slovenskem pravu brez najmanjšega odlašanja vstopili v partijo. Kdor se ni pustil podkupiti, se je moral v hipu posloviti od položaja sodnika ali celo od življenja.

V osamosvojeni Sloveniji ima nekdanji najvišji predstavnik zločinske organizacije še vedno deponirano partijsko knjižico.

Tako vladavina prava ohranja socialistično sodno prakso.

Če pišem komu od tistih, ki so prisegli, da bodo ravnali vestno, ni nikakršnega odziva. Pisal sem predsedniku vlade, predsedniku države, nikakršnega odgovora. Kot da sem zrak.

Odločil sem se, da jim bom nehal brezplačno pridigati.

Celo v cerkvi ima maša svojo ceno. Najverjetnejši bodoči predsednik vlade, strokovnjak na pravnem področju, svetuje ustavnemu sodišču za redno mesečno plačilo. Zasluži si ga, če dobro svetuje. Vendar glede na brezvestno sodno prakso, ki se kontinuirano ohranja v državi, obstaja velika verjetnost, da svetuje slabo.

V naši državi ima pravo visoko ceno, pa praktično skoraj zanemarljivo odgovornost. Človečnost in vest, na katero prisegajo voditelji države, nima nikakršne vrednosti, pomena niti cene. Za vestno in častno delovanje tvegaš v prvi vrsti zaničevanje, posmeh, zapor.

Ustanovil sem Zavod Vest. Dejavnost zavoda je pospeševanje raziskovanja izvora in pospeševanje pomena vesti. Zasnoval sem ga z resnim namenom, da bi voditeljem države in tudi skupnosti pomagal do lažjega in hitrejšega razumevanja in krepitve pomena človečnosti in vesti pri vodenju države.

Direktorica zavoda je oddala vlogo na Ministrstvo za kulturo RS za pridobitev statusa javnega interesa. Verjetno boste mislili, da se šalim, tako neverjetna je resnica. Vloga je bila zavrnjena na tako neznansko bolan, birokratski način, da se pošten človek ne more načuditi. Iz sklepa ministrstva povsem nedvoumno izhajata dva kronska nesmisla:

  • da raziskava izvora in pospeševanje pomena vesti ni kulturna dejavnost;
  • da dejavnost Zavoda Vest ni v interesu Ministrstva za kulturo niti vlade RS in zato seveda naj ne bi bila v javnem interesu.

Ne bom več dajal brezplačnih duhovnih nasvetov slovenskemu sodstvu, pravosodju, ministru za kulturo niti predsedniku države. Ne zaslužijo si, da bi jim daroval še kakšno “mašo”. Že leta ne odgovarjajo na moje pravočasne preventivne javne pobude in spodbude. Zato jih lahko z vso pravico smatram za neodgovorne in krivoprisežnike. Morda porečejo, da je za to krivo njihovo tajništvo. Kdo in po kakšnem kriteriju jim je izbral tajnico ali tajnika?

Raje bom v času političnega zapora Janeza Janše objavljal raziskave Zavoda Vest. Z objavami sem odlašal, ker rezultati raziskav kažejo tako porazno moralno stanje v slovenski javni upravi, da jih je za mojo domoljubno pamet skoraj nemogoče objaviti. Vendar je to v tem trenutku največ, kar je v moji moči.

In kaj botru, tetam in stricem slovenskega sodstva iz Vesolja sporoča veliki Ivan za danes?

“Pozdravljeni vsi vi potepuhi ničvredni, s težkimi grehi obloženi, 

vi zakrknjeni župani, vi krivični dacarji in iblajtarji, 

vsi vi zaslužni rodoljubi, 

zvesti čuvarji brezštevilnih svetinj in čednosti doline šentflorjanske;

čez hribe in doline pozdravljeni!"

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.