VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

BIROKRATSKO

Vsebina

47. DAN - RMV14 - MOŠKA VODA •

06.08.2014

Rudi Klarič

O TRDOTI

NSX mi je zjutraj pripovedovala, kako so se strici iz ozadja navduševali nad slovenskim nogometnim prvakom MARIBOROM. Le-ta je bil včeraj ponoči v veličastni povratni tekmi na tujem kos izraelskemu prvaku MAKABIJU.

Strici in tete so brez izjeme soglašali, da je naš prvak uspel samo zato, ker strelci MAKABIJA niso bili dovolj prisebni. Niso namreč zadeli iz neštetih priložnosti, ko se je MARIBOR zaprl v bunker kot polž v svojo hišo.

NSX mi je omenila verjetnost, da tete stricem skrivaj prebirajo moje neodvisne komentarje. Na ta način jim dvigujejo pojemajočo moralo.

Povzemam skrajšano pripoved NSX o njenem pogovoru s teto Nelicijano:

TN izkušeno: V primerjavi s Klaričevim neodvisnim komentarjem je moška voda čista nula.

NSX presenečeno: Kako to misliš, teta Nelicijana?

TN strokovno: Nič ne mislim, mala. Jaz to vem! Sem preizkusila. Stvar deluje.

NSX skrajno začudeno: Kaj ne poveš? Težko verjamem.

TN zaupno: Kadar se muči, postaja mehak kot testo in ko vse kaže, da bo odpovedal, mu samo nežno šepetam na uho.

NSX vznemirjeno: Kaj? Povej, kaj mu šepetaš?

TN šepetaje: Rečem samo, (komaj slišno) Necko, spomni se neodvisnega komentarja ...

NSX močno dvomeče: In?

TN osrečujoče: V hipu postane čisto trd ...

Več vam nočem napisati, da me ne bi začel preganjati tajni urad tet za namensko uporabo varovanja osebnih podatkov. Ne smem niti pomisliti na kaj tako groznega. Če se birokracija spravi name, bo našla neverjetno število zakonov, da me zapre najmanj za dve leti.

KRITERIJI ZA BIROKRATSKO

Pomen birokratske ravni odločanja je mogoče oceniti na treh ravneh: na živalski, osebni in osebnostni.

Živalska raven birokracije je čista oblika birokracije. Možgani, ki odločajo na živalski ravni, slepo sledijo naravnim zakonitostim. Ptiči letajo. Ribe plavajo. Krti rijejo v zemlji. Strogo se držijo vsak svojih pravil. Enako je z birokrati v državnih uradih. O vesti se jim sanja približno toliko kot žirafi. Gleda te zviška in niti sluti ne, kaj je resnična višina.

Osebna raven birokracije je umazana oblika birokracije. Na najbolj umazani ravni deluje tako, da tožilka ali tožilec, sodnica ali sodnik iščejo zakonsko podlago, da obsodijo nekoga, ki je moteč ali celo nevaren za strice v ozadju. Podobnost z obsodbo Janeza Janše ni naključna.

Osebnostna raven birokracije ne obstaja. Osebnost izhaja iz zmožnosti vestnega ravnanja in presojanja. Če si resnična (in ne namišljena) osebnost, ne moreš ravnati birokratsko. Tvoja vest ali morebiti vest Tebi nadrejene osebnosti Ti birokratskega ravnanja ne dopušča.

UGOTOVITEV

Od vseh 1059 oseb, na katere je Zavod Vest naslovil pobudo MELODIJA VESTI, jih večina (963 oseb) ni birokratov. So manj kot birokrati. So nevidni birokrati. Teh 90,9 odstotkov torej lahko izločim. Med tistimi, ki so odgovorili na mojo pobudo, pa je delež birokratov, ki odgovarjajo mojemu kriteriju osebne ravni birokracije večinski – zaokroženo – 58 odstotkov.

 opomba: fotografije so iz filmov rudija klariča 

Zavod Vest

RAZISKAVA ODZIVA VODILNIH OSEB V JAVNEM SEKTORJU DRŽAVNE UPRAVE V LETU 2012 NA POBUDO MELODIJA VESTI

Odzivi splošno:

  • poslana pobuda: 1059 osebam = 100 %
  • odgovorov na pobudo: 96 oseb = 9,1 %
  • kršitev pravne obveznosti odgovora: 963 oseb = 90,9 %

Odzivi z oceno BIROKRATSKO:

  • vsi odgovori na pobudo: 96 = 100 %
  • ocena BIROKRATSKO: 56 oseb od vseh odgovorov = 58 %
  • ostali odgovori: 40 oseb = 42 %

V prihodnjih dneh bom raziskoval in kasneje tudi objavljal, kaj pomeni zatečeno stanje vesti vodilnih v državni upravi za zdravje, srečo in uspešnost Slovenije kot celote. Zaključujem pa tudi obdelavo podatkov o stanju vesti med slovenskimi pravnicami in pravniki.

OPOMBA

Moja raziskava STANJA VESTI V RS je potekala na osnovi konstruktivne pobude z imenom MELODIJA VESTI, naslovljene na vodilne osebe javnega sektorja državne uprave. Oba dokumenta (pobuda in seznam naslovov) lahko presodiš, če se obrneš na e-naslov: zavodvest@siol.net.

Morebitni znesek donacije za podporo mojim raziskavam v okviru Zavoda Vest lahko nakažeš bodisi s sklenitvijo donatorske pogodbe, v kateri je donirani projekt natančneje opredeljen po Tvojem izboru, ali pa neposredno s plačilnim nalogom UPN/SEPA (namen CHAR) na transakcijski račun:

Zavod Vest, Podgozd 5, 1292 Ig

SI56 3000 0000 9206 209

Sberbank d.d., Dunajska cesta 128 a, 1000 Ljubljana

Avtor neodvisnih komentarjev se zavezujem, da bo Zavod Vest vsako donacijo namenil za afirmacijo čiste vesti, človečnosti, zdrave kmečke pameti in za razkrinkavanje škodljivega delovanja vseh vrst brezvestnega delovanja državne uprave in sodstva v Sloveniji.

Odkritja te raziskave in priporočila o ukrepih za vestno ravnanje bodo javna, in v kolikor mi bodo sredstva Zavoda Vest to dopuščala, dostopna vsemu svetu.

Prednost pri prevodih v svetovne jezike bodo imeli tisti narodi, ki bodo na navedeni transakcijski račun prispevali najmanj toliko, kolikor znašajo stroški prevoda v njihov jezik.

e-pošta: zavodvest@siol.net

 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2021 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.