VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

TEHNOKRATSKO

Vsebina

48. DAN - RMV15 - DOMOVANJE BREZVESTNOSTI

07.08.2014

Rudi Klarič

DOMOVANJE BREZVESTNOSTI

Danes imam neodložljive obveznosti, zato sem preložil osebni pogovor z NSX. Sporočila mi je, da ima neverjetne novice, ki si mi jih ne upa povedati po telefonu. Vendar bom moral na te novice malo počakati. Odhajam namreč na redni tedenski obisk k moji mami Heleni, s katero enkrat na teden kartava. Pravi, da bi me že zdavnaj opazovala z onega sveta, če ne bi redno uporabljala mojega pristopa. Ker je stara že 98 let, je ne smem pustiti čakati. Zato za danes sporočam samo mojo oceno tehnokratskega odziva vodilnih v državni upravi RS. Na mojo pobudo MELODIJA VESTI, so namreč nekateri izpričali svojo tehnokratsko miselnost..

KRITERIJI ZA TEHNOKRATSKO

Pomen tehnokratske ravni odločanja je mogoče oceniti na treh ravneh: na živalski, osebni in osebnostni.

Živalska raven tehnokracije je čista oblika tehnokracije. Pamet, ki odloča na živalski ravni, nenehno razvija kratkoročne tehnike, s katerimi se sproti prilagaja razmeram v okolju. Narava tehnokratom v državnih uradih omogoča tak način mišljenja, da s kar najmanj truda pridejo do plače. Morebitni škodljivi oziroma pogubni stranski učinki njihove sebičnosti jih ne zanimajo.

Osebna raven tehnokracije je enaka kot živalska, le še neprimerno bolj škodljiva. Ne deluje namreč kratkoročno. Ko, na primer, sodni aparat razvije tehnike, s katerimi je mogoče kogarkoli, kadarkoli obsoditi za karkoli, bo pri tovrstni sodni praksi vztrajal dolgoročno do onemoglosti - ne glede na povodenj, potres, požar, volitve ... 

Osebnostna raven tehnokracije izhaja iz zmožnosti vestnega ravnanja. Ni potrebno, da se na Soči utopi ogromno ljudi. Že ob prvem opozorilu Ti vest pove, da MORAŠ nekaj ukreniti, preden bo prišlo do nesreče oziroma posledic zaradi opustitve vestnega ravnanja. Če, na primer, obstaja utemeljen sum, da je bil nekdo obsojen po krivici, ne moreš kar na dopust, četudi si predsednik ali predsednica vrhovnega sodišča. Tvoja osebnostna raven tehnokracije, Ti kaj takega seveda ne dopusti, če jo seveda premoreš.

Če seveda nimaš pojma, kaj je to vest, ne dosegaš osebnostne ravni tehnokracije in zato ničesar ne ukreneš. Na primer: sodišče brezvestno obsodi na dveletno zaporno kazen Janeza Janšo v postopku, za katerega velik del ljudstva meni, da je krivičen, predsednik vrhovnega sodišča pa gre kljub temu na dopust, saj ga je vendar njegova pamet imela načrtovanega. Če daje vrhovno sodišče vzgled brezvestnega ravnanja in ne premore osebnistne ravni tehnokratskega razmišljanja, ni nenavadno, če neka občina na brezvestni ravni tehnokratskega razmišljanja sklene, da bo - smrtno nevarni - mostiček popravila šele čez dve leti.

Nima smisla pljuvati po občini.

Temeljni vzrok tudi ni na temeljnem sodišču.

Vse ravni brezvestnosti imajo domovanje na vrhovnem in ustavnem sodišču. Če tam ni osebnostne tehnokracije čiste vesti, jo je še toliko bolj iluzorno pričakovati na občinski ravni.

UGOTOVITEV MOJE VESTI

Od vseh 1059 oseb, na katere je Zavod Vest naslovil pobudo MELODIJA VESTI, jih večina (963 oseb) ni tehnokratov. So brezvestniki. Nimajo povezave niti s svojo niti s tujo vestjo. Teh 90,9 odstotkov torej lahko izločim. Med tistimi, ki so odgovorili na mojo pobudo, pa je delež tehnokratov, ki odgovarjajo mojemu kriteriju osebne (sebične) ravni tehnokracije, zaokroženo – 10 odstotkov. Tehnokracije na osebnosti ravni (čiste vesti) v svoji raziskavi stanja vesti v Javni upravi RS nisem zasledil.

Poenostavljeno rečeno: če naletiš na živalskega ali osebnega tehnokrata, imaš vsaj teoretično možnost, da bo kaj narejeno, pa četudi čez dve leti ali dve desetletji. V hudih težavah pa si, če naletiš na koga od tistih, ki razmišljajo na ravni diplomiranih opic. Za te je značilno, da se jim ne ljubi niti odgovoriti na Tvojo pobudo. Na slabšem si samo takrat, ko naletiš na tiste, ki se vzgledujejo po brezvestni sodni praksi vrhovnega in ustavnega sodišča.

V PRIHODNJIH DNEH

Zame ni dvoma, da je Slovenija predvsem zavoljo hudega pomanjkanja osebnostne ravni razmišljanja in kontinuitete socialistične sodne prakse na vseh ravneh slovenskega sodišča v resnično hudih moralnih in denarnih težavah. 

V prihodnjih dneh bom raziskoval in kasneje tudi objavljal, kaj pomeni zatečeno stanje vesti pri vodilnih v državni upravi za zdravje, srečo in uspešnost Slovenije kot celote. Ukvarjam pa se že tudi z obdelavo podatkov o stanju vesti med slovenskimi pravnicami in pravniki. 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2021 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.