VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

ZAHOD ALI VZHOD?

Vsebina

54. DAN - RMV19 - OSEBNOSTNA PREVIDNOST •

13.08.2014

Rudi Klarič

ODGOVOR NA DUHOVNI RAVNI

V včerajšnjem neodvisnem komentarju sem obljubil, da bom danes objavil posebno dragocen odgovor na pobudo z imenom MELODIJA VESTI. Po moji oceni je odgovor, ki ga danes objavljam, na tako visoki duhovni ravni, da si zasluži Tvojo pozornost. Ne zato, ker bi mi naslovnik izkazal spoštovanje kot pobudniku pobude ali ustanovitelju Zavoda Vest. Moja ocena izhaja iz dejstva, da je naslovnik izkazal spoštovanje temi, ki jo odpira projekt MELODIJA VESTI. Kriterij za izjemno oceno in objavo tega odgovora sem razložil v včerajšnjem neodvisnem komentarju.

Sodelavka, ki je bila v Zavodu Vest zadolžena za pošiljanje, je med 1059 naslovi mojo pobudo poslala tudi na naslov:

UNIVERZA V LJUBLJANI

FAKULTETA ZA POMORSTVO IN PROMET

Katedra za ekonomijo in management v prometu

Doc. dr. Iztok Ostan, Ӭuniv. dipl. ekon.

Pot pomorščakov 4, 6320 Portorož

 

Odgovor (brez lektorskih in uredniških sprememb):

“Hvaležen sem vam za pobudo. Problem človeškega (ne)dostojanstva kot centralni problema vesti, je moj osrednji  študijski problem že od študentskih dni. Žal pa je zame vaša pobuda premalo vabljiva. V bistvu gre za ponudbo izobraževanja s področja vesti, kjer je izobraževalec en izbran strokovnjak. Če je to to, potem bi bilo zame bolj zanimivo, če pošljete vabilo za posamezno predavanje in navedete, koliko velja vstopnina.

    Zavedam se, da si postavljate širše cilje na področju ozaveščanja v zvezi z vestjo. Toda tudi v zvezi s tem sem zelo skeptičen. Kot je dandanes običajno, predstavljate problem vesti kot problem pomanjkanja zavedanja o tem problemu. Dejansko pa je problem podoben kot pri prehrani: vsi vemo, da grešimo, a malokdo se odloči, da ravna, kot je prav. Seveda je ozaveščanje potrebno (to tudi sam počnem), a samo to sredstvo ne pomaga kaj več kot nedeljska pridiga s kora, po kateri možje zavijejo v gostilno. 

    Nekoliko poznate moje prizadevanje na področju proučevanja genetke prehranjevanja. Problem vesti  ima podobne, genetsko pogojene korenine. Moje raziskovanje genetskih osnov prehranskih potreb je v bistvu pot, ki si jo utiram za spoznavanje (zelo podobnih) protislovnih procesov (ne)etičnega vedenja. Temeljna vprašanja Kdo smo? Od kod prihajamo? Kam gremo? ne morejo mimo analize motivacijske dediščine, ki jo je v naših genih pustila evolucija.

    Prilagam tekst, ki sem ga napisal in je bil objavljen, ob izidu knjige A. Černigoja "Po dnevu noč". Če zanemarite literarni vidik članka, vam ostane moj pregled na hud problem izumiranja genetskih osnov za etično ravnanje, problem izumiranja biološke osnove vesti. Če bomo ravnali samo z vplivanjem na ozaveščanje o pomenu vesti, se bo zgodilo podobno, kotje načrtoval Hitler kot "Končno rešitev židovskega vprašanja". Tega vprašanja po njegovem naj ne bi bilo več, ko bi bili iztrebljeni vsi Židi. Že desettisoč let se (kot analiziram) po naravni poti iz človeške družbe iztrebljajo geni za ravnanje po vesti. Bodo geni za vest čez nekaj desetin generacij v glavnem iztrebljeni in ne bo več problema vesti? To se sedaj dogaja in krepi. Ljudje s krepkimi geni za vest postajajo iz generacijo v generacijo izumirajoči Neandrtalci, ki bodo vse bolj marginalna skupina neprilagojencev. Nastaja nov rod "Homozavrov", ki ravnajo brezvestno kot večina ljudi, le da jih vest pri tem (po naravi in ne le po vzgoji) manj peče. Zdi se, da bo problem vesti dokončno rešen, ko bodo iztrebljeni skorajda vsi geni, ki povzročajo bolečine vesti. Ravnanje bo nečloveško, le bolečin vesti ne bo več.  

     Če vas ta vidik zanima bi se dalo še kakšno reči...

     Prav lep pozdrav

Iztok Ostan”

POSEBNO POJASNILO

Nekaj rednih bralk in bralcev mojih vsebin me je opozorilo, da se ob vključevanju povezav, ki so navedene v mojih neodvisnih komentarjih, pojavi napis, ki opozarja, da nekaj s to povezavo ni v redu. Poskusil bom ugotoviti izvor in zagotoviti odpravo te bodisi tehnične ali morebiti zlonamerne motnje. Če pomislim, kolikšno škodo je že povzročila zlonamerna brezvestnost človeštvu, potem tudi v tem primeru PREVIDNOST ni odveč. Prosim Te, da mi POGUMNO pomagaš z obvestilom o vsakem primeru pojavljanja motenj pri spremljanju vsebin na moji spletni strani na e-naslov:

cultura.europaea@siol.net

zavodvest@siol.net

 

 fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2021 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.