VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

KANIN NAD REZIJO

Vsebina

83. DAN - SPLETKARJENJE

11.09.2014

Rudi Klarič

SPLETKARJENJE 

Na večino vprašanj odgovarjam po e-pošti ali pa na mojih prireditvah v Prebujevalnici na Podgozdu. Kadar gre za vprašanje, za katero ocenjujem, da zanima širši krog mojih bralk in bralcev, pa odgovorim v Neodvisnem komentarju. 

Danes odgovarjam na vprašanje, ali kot novinar razpolagam s podatki o ravnanju Janeza Janše med osamosvojitveno vojno, o sporni prodaji orožja in drugih pripombah in očitkih na njegov račun. 

Moram priznati, da raziskovanje grehov kogarkoli niso moja novinarska prioriteta. Kot samostojen, neodvisen in svoboden avtor prednostno raziskujem izvor in pomen čiste vesti za osebnostni razvoj človeka in človeštva. Ne zanimajo me grehi kogarkoli. Bistveno bolj me zanimajo dosežki.

Osebno ne poznam Janeza Janše. Nikoli nisva sodelovala. Nikoli nisem bil in še vedno nisem član njegove niti katerekoli druge politične stranke. Dvakrat pa sem imel priložnost, da mu kot novinar zastavljam vprašanja. 

Prvič je bilo to ob odprtju tajnih podzemskih zaklonišč v Gotenici, na novinarski konferenci. Takrat sem ga vprašal, kaj misli vlada ukreniti, da bi pomagala do očiščenja vsem, ki so v času komunistične vladavine s sodelovanjem pri zločinih umazali svojo vest. Odgovor je bil, da to ni vsebina te novinarske konference. In res ni bila. 

Kot novinar sem mu zastavil vrsto vprašanj tudi neposredno po osamosvojitveni vojni. Njegove odgovore sem vključil v 13. del  svoje nanizanke Zgodovina Slovenk in Slovencev v filmskih freskah. Naslov te moje DVD vsebine je bil in je še SLOVENIJA NOVA DRŽAVA. V dotični vsebini ob Janezu Janši nastopajo tudi ostali, ki so imeli v času osamosvajanja vodilno vlogo: Lojze Peterle, Milan Kučan, France Bučar ...

Presenetilo me je, da so skoraj vsi, ki sem jim zastavljal vprašanja, ne da bi jih o tem karkoli vprašal, imeli samoiniciativne opozorilne obrobne pripombe. Kot bi se bili dogovorili, so me pred pogovorom ali po njem mimogrede, nadvse prijazno in zelo dobrodušno opomnili v smislu: Janez Janša je nevaren ... Paziti se ga je treba ... Škodljiv je za Slovenijo ... 

Po drugi strani pa mi Janez Janša o nikomur ni rekel niti ene same slabe besede. 

Neodvisnih komentarjev ne pišem zato, ker bi Janšo dobro poznal in bi o njem morebiti vedel vse. Pravzaprav o njem vem praktično nič. Neodvisne komentarje njemu v podporo pišem zato, ker verjamem, da gre za eklatanten primer politične obsodbe. Pišem jih, ker se zavedam, kako neizmerno škodo povzroča Sloveniji organizirano šikaniranje, spletkarjenje, omadeževanje, očrnjevanje ... Žrtev takega početja ni samo Janez Janša, pač pa smo vsi, ki si prizadevamo, da bi se javno uveljavili tako, da bi ravnali po lastni čisti vesti.

Ko gre za mojo vest se ne pustim prestrašiti. Ni mi mar za organizirano prijaznost, čustveno ali denarno podkupovanje, grožnje ali zastraševanje s strani tet in stricev v ozadju niti tistih v ospredju.

Neprimerno bolje kot Janeza Janšo poznam komunistično slovensko sodno prakso in iz nje izvirajoče pogubno energijsko polje vladavine slabe vesti.

V primeru Janeza Janše se je slovensko sodstvo javno demaskiralo bolj kot v kateremkoli drugem primeru. 

Imel bi slabo vest, če bi kot poklicni novinar opustil tako izjemno priložnost za opozorilo na škodo, ki nastaja zaradi superinteligentnega, pravno včasih celo neoporečnega, a povsem brezvestnega odnosa slovenske vladavine prava do pomena vesti in človekovih pravic. 

MOJA VEST TI PRAVI:

Če se hočeš seznaniti z vsebino pobude MELODIJA VESTI, ki je bila poslana tudi na naslov predsednika Vrhovnega sodišča RS, a nanjo še tudi po preteku dveh let ni odgovoril, pošlji na e-naslov:

zavodvest@siol.net

naslednje sporočilo: 

Prosim, da mi po e-pošti pošljete brezplačno vsebino vaše pobude MELODIJA VESTI 

 fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.