VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

PRIZOR IZ FILMA SLOVENIJA NOVA DRŽAVA

Vsebina

84. DAN - PRODAJA OROŽJA

12.09.2014

Rudi Klarič

ROMANTIKA IN RESNIČNOST

V odzivu na včerajšni neodvisni komentar me več bralk in bralcev vprašuje, kakšno je moje mnenje o očitkih na Janševo netransparentno prodajo slovenskega orožja in na njegov ukaz, da teritorialci napadejo vojašnice JLA.

Nisem sodnik, zato o ničemer nimam namena soditi. Lahko pa z vidika dokaj izkušenega opazovalca in ocenjevalca življenja razložim svoj pogled.  Mirne vesti lahko rečem, da dejanja Janeza Janše iz časa osamosvajanja Slovenije ocenjujem kot vestna in povsem korektna. 

Ob treznem razmisleku zlahka uvidiš, da je bilo nadvse smiselno pomagati Hrvatom z orožjem, saj so ga za svojo obrambo bolj potrebovali kot botrovo prijaznost. Za Slovenijo je bilo tudi pomembno, da so Hrvati in Bošnjaki lahko čim bolj oteževali kopenski dostop JLA do Slovenije. Seveda si Janša ni mogel privoščiti, da bi jim orožje podaril, kako bi sicer prišel do novega? Ni skrivnost, da Slovenija meji na Avstrijo in Italijo. Zato je bilo orožje nam bistveno lažje dosegljivo kot Hrvatom.

Glede transparentnosti. Vojna je čas, v katerem so odprte karte odkrito znamenje slabosti oziroma lahkovernosti. Da so bili v času vojaškega varovanja slovenske osamosvojitve premiki orožja in denarja netransparentni, lahko Janši štejem prej v dobro kot v slabo. 

Zagotovo vsi ukazi vojaka številka 1 v vojni za Slovenijo niso mogli bili vsem enako lahko razumljivi in logični. Popolnoma razumem, da se je zdelo mnogim samoupravljalcem, ki so se nenadoma znašli sredi vojnega dogajanja, bolj koristno premišljevati kot slepo izvrševati ukaze. Po dokumentarnih posnetkih sodeč je teritorialna obramba številne vojašnice JLA po Sloveniji resnično napadla. Rezultati so bili dobri, ker so poveljniki svoje delo opravili skrajno previdno, optimalno iznajdljivo in niti s strahom niti z nasiljem niso pretiravali.

Seveda si danes lahko vsak po svoje predstavlja, kaj bi bilo, če bi bilo ali če ne bi bilo. Dejstvo je, da nobeno slovensko mesto ni bilo zravnano z zemljo tudi zaradi sposobnosti hladnokrvnih poveljnikov, ki so ukaze izvrševali na preudaren način. Da Janša ni bil slab ukazovalec meni najbolj dokazuje dejstvo, da se tistim poveljnikom, ki so se njegovim ukazom uprli, ni zgodilo prav nič hudega, če odštejem njihovo užaljenost, zamero in razočaranje, ker za neizvršitev ukaza niso bili nagrajeni.

Spodbujanje streljanja na vojašnice ni tak misterij kot se zdi. Američani se še danes posmehujejo naši osamosvojitvi, češ kakšna je bila ta osamosvojitvena vojna, saj sploh ni bilo omembe vrednega streljanja. Po mednarodnem pravu mora država, ki zahteva priznanje samostojnosti in neodvisnosti dokazati, da se je sposobna sama braniti. Ne zadošča le zatrjevanje. Zmožnost učinkovite vojaške obrambe je potrebno praktično dokazati. Vodstvo slovenske osamosvojitvene vojne je moralo v ta namen pokazati vojaško učinkovitost. Tveganje ni bilo posebno veliko, saj so bili vojaki v vojašnicah (kljub prizadevanju nekaterih poveljnikov JLA) v veliki večini vse prej kot bojevito razpoloženi. Poveljstvo slovenske teritorialne obrambe in policije je s spodbujanjem pokanja pred vojašnicami JLA množici tujih novinarjev dokazovalo, da je Slovenija zmožna ubraniti svojo osamosvojitev. Seveda pa tega takrat ni bilo smiselno razlagati posameznim poveljnikom teritorialne obrambe, četudi so bili nekateri od njih upravičeno in utemeljeno zaskrbljeni. Vedeli so za resnično razmerje moči med slovenskimi četicami in do zob oboroženo JLA in njihov strah je bil še kako osnovan.

Ob spominu na tveganje in prestani strah ob vsakem “odvečnem” pokanju, je seveda danes tetam in stricem z botrom na čelu zlahka mogoče podpihovati in razpihovati tovrstne očitke. Ob treznem pogledu na preteklost pa je Janša (ne samo po moji oceni) glede osamosvajanja Slovenije svoje življenjsko poslanstvo opravil tako imenitno in hvalevredno, da ga ne bo mogoče onesnažiti niti z ljubezenskimi niti s sovražnimi čustvi niti z organiziranim rovarjenjem in spletkarjenjem. 

Kogar zanima moj pogled na osamosvajanje Slovenije, si lahko ogleda 13. del mojega niza Zgodovina Slovenk in Slovencev v filmskih freskah na DVD nosilcu z naslovom SLOVENIJA NOVA DRŽAVA.

Če Ti je škoda 15 evrov za vsebino, ki bi jo po glasu moje vesti morala imeti doma vsaka slovenska družina, Ti pač ne morem pomagati. DDV je vključen v ceno, ne pa tudi poštnina. Film SLOVENIJA NOVA DRŽAVA lahko naročiš po e-pošti: 

cultura.europaea@siol.net

Jutri Ti bo moja vest odgovorila na vprašanja: Zakaj Janez Janša ne demantira konkretnih navedb? Zakaj se javno ne opraviči za svoje napake? Kako ocenjujem zelo razširjeno mnenje, da se Janša samo pretvarja, da je boljši od drugih, v resnici pa so vsi enaki?

MOJA VEST TI PRAVI:

Če se hočeš brezplačno seznaniti z vsebino pobude MELODIJA VESTI, ki jo je Zavod Vest poslal tudi na naslov predsednika Vrhovnega sodišča RS, a nanjo še (kdo ve zakaj?) tudi po preteku dveh let še ni odgovoril, pošlji na e-naslov: 

zavodvest@siol.net

naslednje sporočilo: 

Prosim, da mi po e-pošti pošljete vsebino pobude MELODIJA VESTI 

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.