VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

PRIZOR IZ FILMA SLOVENIJA NOVA DRŽAVA

Vsebina

85. DAN - DEMANTI IN OPRAVIČILO

13.09.2014

Rudi Klarič

NISEM ZAGOVORNIK

Da ne bo nesporazuma: nisem zagovornik Janeza Janše. Izkoriščam samo pravico in dolžnost, da kot neodvisni poklicni novinar objavim pogled moje vesti v zvezi z obsodbo Janeza Janše. Bralec mojih komentarjev se čudi, kako da Janša ne demantira raznih konkretnih navedb, ki se nanašajo na čas osamosvajanja Slovenije in ga obremenjujejo, in zakaj se javno ne opraviči za svoje napake. Zanima ga moje mnenje. 

Zakaj Janez Janša ne demantira konkretnih navedb? 

Demanti praviloma pomeni razglasiti neko trditev v medijih za neresnično; jo zanikati, preklicati; nekdo demantira neko vest ... Gre torej za demanti vesti, ki je napačna, slaba, nekredibilna, vendar objavljena v poklicnem mediju, od katerega bi utemeljeno pričakovali vestno delo. Glede na dolgoletno organizirano gonjo zoper njegovo ime je Janša najverjetneje presodil, da tovrstna dejanja niso vredna njegove pozornosti. Če bi odgovarjal na vse pripombe v brezvestno delujočih medijih, ki so utemeljene na čustvenih sodbah, bi zapravljal čas in energijo, kar je poglavitni cilj blatežev. Kdor si prizadeva demantirati vsako javno objavljeno konkretno navedbo, ki izhaja iz maščevalnega, intrigantskega, šikanoznega, in podobnega zlonamernega načina ocenjevanja njegove osebnosti tvega, da mu bo zmanjkalo časa in energije za opravljanje svojega življenjskega poslanstva. Eden od priljubljenih in zelo razširjenih pristopov onemogočanja vestno delujočih ljudi v času ideološko vodene pravne države je bil (in je še sedaj) organizirano blatenje, tako da bi bil omadeževani polno zaposlen z brezplodnimi odgovori in zagovori, s tem pa kot ustvarjalec povsem onemogočen. Če se je pri tem zapletel še v sodne mreže odškodninskih tožb, ga je lahko slovenska sodna praksa tudi denarno povsem izčrpala. Celo na Evropskem sodišču za človekove pravice ni imel nikakršnih možnosti, je je Slovenijo zastopal predstavnik, ki je bil po prepričanju simpatizer komunistične stranke.

Zakaj se javno ne opraviči za svoje napake? 

Vsi vsakodnevno delamo napake. Tudi jaz nisem izjema. Ko ob branju zaznavaš mojo vest (moje življenjsko sporočilo), lahko začutiš zdravilnost in prijetnost energijskega polja, ki ga med poglabljanjem v vest in vsebino komentarja ustvarjata leva in desna polovica Tvojih možganov. Ne motijo Te tipkarske napake in slogovne nerodnosti. Slediš bistvu. Vesti. Ko bom jutri še enkrat prebral ta svoj komentar (tudi meni je to v korist), bom našel številne, celo vsebinske napake in jih odpravil. Nisem nezmotljiv. Kaj je zate bolj pomembno: da ob ponovnem branju moje besedilo očistim napak ali da se Ti za vsako napako opravičim? Če bom čas porabil za opravičevanje svojih napak, mi ga bo zmanjkalo za razvoj. Tisti, ki hočejo z mojo pomočjo hitreje napredovati, od mene ne potrebujejo opravičil. Z opravičili bi jim samo pomagal vzdrževati in ohranjati njihovo preobčutljivost, zamerljivost, samoljubje ... Zato tudi od Janše ne pričakujem opravičil za nobeno njegovo napako. Bolj mi bo (in celotni Sloveniji) v korist, če bo vsak dan bolj izkušen, bolj uspešen, bolj vestno in pogumno delujoč ... Seveda pa bi bilo nekaj povsem drugega, če bi Janša vodil teroristično organizacijo, ki bi bila odgovorna za povojne poboje. V tem primeru bi se moral opravičiti, spokoriti, odslužiti pravično kazen in doživeti katarzo. Pa ne samo zaradi na komunističnem sodišču po krivem obsojenih in tistih brez sodbe umorjenih, ki jih niti z opravičilom niti s katarzo ni mogoče oživiti. Javno bi se moral opravičiti zato, da bi razbremenil lastno vest pretekle umazanije in se poboljšal. Vendar, kolikor mi je znano, slovenska teritorialna obramba ni bila teroristična oziroma zločinska organizacija. Čemu bi se torej moral opravičevati? Po mojem mnenju je svoje poslanstvo opravil vestno. To, da ni odločal čustveno, seveda vsem romantikom ne more biti všeč. Odločal je trezno, kar je Sloveniji prineslo vrhunske obrambne dosežke.

Jutri bom odgovoril na vprašanje: Kako ocenjujem zelo razširjeno mnenje, da se Janša samo pretvarja, da je boljši od drugih, v resnici pa so vsi enaki? 

Kogar zanima moj pogled na osamosvajanje Slovenije, si lahko ogleda 13. del mojega niza Zgodovina Slovenk in Slovencev v filmskih freskah na DVD nosilcu z naslovom SLOVENIJA NOVA DRŽAVA.

Če Ti je škoda 15 evrov za vsebino (ki bi si jo po glasu moje vesti občasno morala ogledati vsaka slovenska družina), Ti pač ne morem pomagati. Davek na dodano vrednost je vključen v ceno. Film SLOVENIJA NOVA DRŽAVA lahko naročiš po e-pošti: 

cultura.europaea@siol.net

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.