VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

PRED PADCEM - iz filma LETETI

Vsebina

112. DAN - O VIRU ZLA 10 - SE JE ZGODILO V LJUBLJANI

10.10.2014

Rudi Klarič

SE JE ZGODILO V LJUBLJANI

Včeraj zvečer sem si ogledal nogometno tekmo. Kot nalašč je bila spet ob polni luni. 

Ne vem, ali sem nehote kaj prispeval po intuitivni poti ali pa si je kateri od navijačev ali morda celo od nogometašev prebral, kaj pravi moja vest o posebnem pomenu polne lune za športnike (in seveda tudi za ostale udeleženke in udeležence v življenju in v prometu). 

Vsekakor je Kevin Kampl po tekmi omenil, da je bilo dobro, da: “si nismo upali preveč”. Tudi Katanec si ni upal preveč, je pa nemškega sodnika vseeno vprašal (nisem slišal, kaj) morda: ali se je učil nogometa pri naši sodni praksi. Katančev poseg očitno ni škodil in kmalu potem Nemec ni spregledal rokoborskega napada na Kembla v kazenskem prostoru. Tako so naši, kljub očitni premoči Švicarjev, uspeli zmagati. Ker si niso upali preveč, vendar niti premalo, je bila uravnovešenost in prisebnost slovenske reprezentance zadostna, da je Milivoje Novakovič uspel iz ene same resnične priložnosti žogo poslati skozi polmetrsko špranjo med v pravo smer letečima rokama švicarskega vratarja in levo vratnico. Švicarji pa kljub številnim zaresnim priložnostim zavoljo naše garaške obrambe in izjemno prisebnega vratarja Samirja Handanovič‡a nikakor niso mogli stlačiti žoge v za te namene postavljen okvir. Svoje je prispeval tudi neznani komentator neznane TV postaje, ki se ob dosojeni enajstmetrovki izjemoma ni spraševal: “ali je to sedaj priložnost?” 

Ker na nedeljski tekmi v Litvi luna ne bo več tako polna kot včeraj, astrološke razmere seveda ne bodo enake. Kako torej pripraviti moštvo, da si bo upalo nekoliko več, vendar še vedno ne preveč. To pa – na srečo – ni vprašanje zame, pač pa za Srečka Katanca.

Ker je zgornja vsebina posvečena športu, sem za zadnjo objavo v tem nizu desetih pisem izbral naslednje:

DESETO PISMO

Se je zgodilo v Ljubljani (resnična zgodba):

Je bila neka fantovščina, pa so šli potem k ženinu domov (mogoče tudi ne k ženinu, ampak k enemu od ostalih tipov). Stanovanje v bloku. Pa ima tip v kotu v sobi spravljene smučke. In eden od pametnjakovičev pride na idejo, da če se kdo upa s smučkami spustit po štengah. Itak (!) se hitro en javi. Se obleče v smučarski kombinezon, na glavo da čelado in gre fiiiiiiiiiiiiiijuuuuuuuu po prvih štengah.... lahko si predstavljaš ropot.... pa nadaljuje po drugih... in tako dalje. 

Pa grejo dol po štengah ostali za njim in v enem štuku vidijo na tleh žensko... hja... jo je zbil in ji zlomil roko. Ženska je pač prišla pogledat, kaj tak hrup?! :) Pokličejo rešilca in gospa se odpelje na urgenco. Tipe je mal skrbelo za gospo in grejo na urgenco za njo... pogledat, če je ok....

Na urgenci sprašujejo, kje je gospa... noben nič vedel.... jo opišejo, taka pa taka, zlomljena roka... itd. .... pa jih pošljejo na en oddelek do dohtarja... jo opišejo dohtarju... pa ta reče... pa je res bila ta gospa pri nas.... ampak smo jo poslali na psihiatrijo, ker je vztrajno trdila, da jo je v bloku zbil smučar ... ! 

(Ne upam si objaviti imena pisateljice, ker za objavo nimam njenega dovoljenja.)

V slovenskem zdravstvu, na sodišču, v kulturi, politiki ... je kot v športu, vremenu in na urgenci: nikoli nihče ne more predvideti, kako se bo končalo ... Včasih se zdi, da je v norišnici več normalnih kot zunaj. Kdo ve, ali ni nekaj podobnega tudi v zaporih?

PAMET ME ŠE VEDNO SPRAŠUJE:

Ali ne bi bilo bolje za Slovenijo, da pustiš sodno prakso in Janeza Janšo pri miru in se posvetiš samo Prebujevalnici in tistim, ki si prizadevajo, da bi našli pot iz težav?

MOJA VEST PA MI ŠE VEDNO PRAVI:

Vse denarne, zdravstvene in moralne težave slovenskega ljudstva izhajajo iz brezvestne sodne, zdravstvene in kulturniške prakse. Jo pustiti takšno kot je – in ji ne nastaviti ogledala – pomeni biti izdajalec ljudstva in krivoprisežnik.

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.