VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Iz filma PRAVO IN VEST

Vsebina

132. DAN - O VIRU ZLA 27

30.10.2014

Rudi Klarič

PISMO LJUDSTVU

Pravno dejstvo je, da od leta 1991 naprej v Sloveniji ministrice, ministri in oba predsednika javno prisežejo celotnemu ljudstvu. Nekaterim pa se še vedno toži po “čudovitih časih”, v katerih je del ljudstva prisegal maršalu Jugoslavije: tovariš Tito mi ti prisegamo ... (druže Tito mi ti se kunemo ...)

Demokrat Sokrat, je bil (že pred Kristusom) uporniškega mnenja, da morajo sodniki služiti ljudstvu. Nekateri grški sodniki pa so takrat še verjeli, da bi morala oba, Sokrat in ljudstvo, slepo spoštovati sodnike, ne glede na to, kako sodijo, s čimer se Sokrat ni strinjal.

Zaradi nespoštovanja sodišča so Sokrata obsodili na smrt s samomorom. Velikan človeštva in človečnosti je spil čašo strupa in je zapustil ta svet z zadnjim sporočilom svoje vesti: bolje biti mrtev, kot živ, a hinavec. Od takrat se je Zemlja že velikokrat zavrtela okoli svoje osi in okoli sonca. 

Danes je v demokratični Sloveniji obsojen Janez Janša za enak “delikt” kot Sokrat. Vest pa je enaka: tudi Janša je raje v zaporu, kot da bi bil svoboden hinavec.

V prejšnjem komentarju (dan 131) sem napisal pismo, v katerem prisežnikom (krivoprisežnikom) kot raziskovalec vesti ponujam pomoč. 

Predlagal sem Ti, da moje včerajšnje pismo natisneš in ga pošlješ vsem, ki so prisegli, da bodo ravnali vestno. Mogoče se bo kateri od njih odzval in Ti sporočil, da za poglobljeno razumevanje svoje vesti, na katero prisega, nima denarja, s katerim bi si lahko kupil moj DVD. 

Danes sem dobil hvalevredno pobudo, da objavim naslove vseh, ki so prisegli, da Ti olajšam delo. Prosil sem direktorico Zavoda Vest, ki svojo funkcijo, enako kot jaz in vsi ostali pri ZV, opravlja po načelu prostovoljstva, da pripravi seznam. Objavil ga bom jutri pa bomo videli, kaj bo.

PAMET ME SPRAŠUJE

Zakaj bi se trudila za ustvarjalne dosežke, če pa lahko kopičim denar in premoženje že samo s hinavščino?

VEST JI ODGOVARJA

Kadar predsednik Vlade RS zahteva spoštovanje brezvestne sodne prakse, je bolje biti poštenjak v zaporu kot hinavec na svobodi. 

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

naslov za e-pošto: cultura.europaea@siol.net

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.