VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
174. DAN - SVARILO

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >>

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

LEON ŠTUKELJ - PRISOTNOST DUHA

Vsebina

149. DAN - FAIR PLAY

16.11.2014

Rudi Klarič

POŠTENA IGRA

Včeraj je bil športni dan. Po slalomski zmagi Tine Maze v Leviju na Finskem in porazu naših nogometašev v Londonu sem si ogledal še teniški polfinale med Rogerjem Federerjem in Stanislasom Wawrinko. Čeprav sta žogico nabijala do polnoči (po srednjeevropskem času), je bila njuna tekma vsekakor vredna ogleda. Federer je sicer zmagal, a si je z dvobojem tako preobremenil hrbet, da se je odločil finale brez borbe predati Novaku Djokovič‡u.

Ker posvečam veliko pozornost športnim dogajanjem, sem dobil že nekaj tovrstnih vprašanj. 

VPRAŠANJE

”Kakšen smisel ima poklicni šport? Razumem, da se kdo podi za žogo, smuča ali telovadi za razvedrilo oziroma sprostitev in krepitev telesa. Smešno pa se mi zdi, da odrasli moški prejemajo ogromno plačilo za to, da se eno uro in pol preganjajo po travniku, se medsebojno spotikajo, brcajo žogo in drug drugega.”

ODGOVOR

Ne gre za brcanje žoge ali drug drugega. Bistvo je razvoj vestnosti (fair playa) in spretnosti. Človečni smisel človeka kot duhovnega bitja je vestno urediti, očistiti in okrepiti osebno in skupno zavest, možgane in organizem. 

Naj gre za smučanje, formulo ena, polete na smučeh, plavanje, drsanje ali katerikoli drugi šport, kot duhovno bitje za osebnostni razvoj potrebuješ čim višjo stopnjo duhovne prebujenosti in nadzor nad svojo zavestjo v vsakršnih vremenskih, okoljskih, družbenih in astroloških razmerah. 

Pri opazovanju poklicnih športnikov Ti lažje in hitreje postane jasno, da so vrhunski dosežki vselej zmnožek duhovne moči in upoštevanja naravnih zakonitosti. Sama narava za nadnaravne dosežke ne zadošča. Sama duhovna moč, mimo narave, pa na tem svetu tudi nima nikakršne možnosti na uspeh. 

Naj gre za Tino Maze ali Petra Prevca, vsak njun uspeh je dokaz visoke stopnje duhovne prebujenosti. Prav tako kot je vsak neuspeh ali poškodba dokaz nizke stopnje prisebnosti (neprisotnosti duha) in posledične neuravnovešenosti, neurejenosti in motenj v zavesti.

Vsako delo (vključno s poklicnim športom) Ti ponuja priložnost, da dokažeš moč za vestno uporabo Tvoje zavesti in telesa. Ni bistvene razlike med osebo, ki se ukvarja s poklicnim športom, in sodnico ali sodnikom v sodnem postopku ... Bistvena razlika je le v stopnji njune človečnosti oziroma vestnosti (fair playa).

Krivične presoje sodnic in sodnikov na športnih igriščih in na sodiščih dokazujejo visoko stopnjo neprisebnosti – odsotnosti duha.

Izjemni športni dosežki, če so doseženi na pošten način ob pravičnem sojenju, dokazujejo visoko stopnjo prisebnosti – prisotnost duha.

Vrhunske športnice in športnike, kadar tekmujejo na ravni poštene igre, je vredno občudovati in spoštovati.

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2022 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.