VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

NEODVISNI
KOMENTARJI
politični zapor

PISAVA:  A-  A•  A+

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

IZ FILMA SVETILNIK

Vsebina

SLOVENSKI SODNI PONOS-1 - RDEČICA

26.4.2015

Rudi Klarič

SLOVENSKI SODNI PONOS-1 - RDEČICA

V četrtek, 23. 4. 2015, je Ustavno sodišče RS objavilo odločitev, s katero je hkrati osvobodilo tri politične zapornike: Janeza Janšo, Toneta Krkoviča, Ivana Črnkoviča.

Da gre za politične zapornike, je sedaj dokazano. Vse stopnje sodišča pa so si v nasprotju s soglasno oceno odločitve Ustavnega sodišča, še naprej enotne: nič ni bilo narobe. Vodilne slovenske sodnice in sodniki se v en glas zgražajo:

“Politično smo razsojali pol stoletja, ne vidimo razloga, zakaj to nenadoma ne bi bilo več prav? Sodišče se na vso mo荠trudi preganjati korupcijo tako, kot to izhaja iz rdečice komunistične sodne prakse od leta 1945 naprej. Samo komunisti in njihovi somišljeniki smejo podkupovati ali biti podkupljeni, nihče drug, za nobeno ceno. Socialistično sodišče je že 75 let kontinuirano po nekdanji ustavi in uradni dolžnosti preganja, obsoja in kaznuje vse, ki jih smatra za sovražnike države. Vestnost (poštenost, pravičnost, dokazi ...),  človekove pravice, brez sodbe umorjeni ... so nekaj drugorazrednega. Taka je pač komunistična sodna praksa in po mnenju vodilne pravne stroke v Sloveniji, bi bilo pridobitve tako dragocene sodne prakse več kot katastrofalno izgubiti in nadvse tvegano spremenili.”

Tako, kot doslej, tudi sedaj prav nikogar na slovenskem sodišču ne zadeva nikakršna odgovornost za to, da so bili trije državljani Republike Slovenije po nedolžnem zaprti. Saj gre le za drobiž v neizmerni količini doslej po krivem obsojenih.

Nihče ne bo odstopil. Delovali so pač v skladu z ukazi politične rdečice, prekipevajoče od moči slabe vesti - pač v skladu z dosedanjo sodno prakso.

Sodišče je opravljalo svojo osnovno partijsko dolžnost. Preganjalo je nasprotnike komunizma. Ko gre za koristi komunistov in njihove države, pač ni potrebno ničesar dokazati. Tako je bilo že od leta 1945 naprej in tako naj bi ostalo za vse večne čase. 

Vodilne predstavnice in predstavniki slovenskega sodišča se zgražajo. Le kako je moglo Ustavno sodišče odločiti, da je sodba, ki so jo tako enotno potrdile vse stopnje, zanič? Ali to morda ne pomeni (o nepredstavljiva groza) začetek povsem nove sodne prakse?

V en glas se sodnice in sodniki slovenskega sodišča zaskrbljeno zgražajo:

“Le kako bomo poslej preganjali tiste, ki nas ne marajo in za katere mislimo, da kradejo, če pa ne bomo smeli nikogar več zapreti (niti za dve leti) brez trdnih dokazov, da je zločinec?”

“Kar brez panike gospodje,” jim iz onega (duhovnega) sveta v naš sodni svet, na ta sodni dan sporoča dobri vojak Švejk. “Nič hudega ne bo. Le človekove pravice bo potrebno upoštevati in začeti soditi pošteno, pravično, delati vestno, v skladu z ustavo in evropsko konvencijo. To ni prav nič groznega, če zmoreš vsaj malo spremeniti miselnost. Samo brez panike tovarišija ...” 

A za njih, ki jim vlada njihova slaba vest, je misel, da ne bi smeli več obsojati brez dokazov, ve荠kot grozna. Za brezvestne v slovenskem sodnem vrhu je kaj takega povsem nemogoče. Tega preprosto ne zmorejo. Niso se sposobni prilagoditi razvoju, odstopili pa tudi ne bi, saj se dobro počutijo kot del politične smetane.

Potrebno jim bo soditi. Trdnih dokazov, ki neizpodbitno, brez senčice dvoma dokazujejo številne njihove nepoštene in nepravične, brezvestne, vnaprej dogovorjene kontinuitetne sodbe (še tudi po letu 1992) je v vesoljnem (pa tudi mojem osebnem) računalniku ohranjenih več kot preveč. V prihodnjih dneh, ko bom utegnil, jih bom nekaj omenil pod skupnim naslovom SLOVENSKI SODNI PONOS. Naslov bom pisal s celotnimi besedami, da ne bi bilo neprijetne asociacije: “SS PONOS”.

 

 

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2020 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.