VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

PRIPOVED
RUDIJA KLARIČA

PISAVA:  A-  A•  A+

07.06.2021

Tema:

ŽIVLJENJSKA IZKUŠNJA

RUDI IN DARKO KLARIČ 1980

Vsebina

10 – VELIKI ZAJEC

PRELOMNICE NA MOJI ŽIVLJENJSKI POTI

••• preberi počasi ••• prebiraj večkrat •••

Rudi Klarič

11.06.2021

10

NEKOLIKO BRIDKOSTI

••• VELIKI ZAJEC •••

Največja prelomnica zame (če seveda ne upoštevam mojega rojstva) vsekakor pomeni leto 1983, ko sem 44 let po prihodu na ta svet na predrzen način zapustil za mojo resnicoljubno pamet preveč omejujoče novinarsko delovno mesto na slovenski javni televiziji.

Tudi moj šest let mlajši brat Darko je čez čas pogumno zapustil redno zaposlitev na Valu 202 nacionalne RTV in se začel preživljati v samostojnem poklicu. Tako sva oba lahko namenila več časa najinemu že utečenemu nekajletnemu sodelovanju pri proizvodnji naročenih predstavitvenih filmov. Darko je zagotavljal naročila in organiziral snemanja, moja naloga pa je bila napisati scenarij in besedilo ter posneti in oblikovati film oziroma vložiti ustvarjalno energijo v za-vestno slikovno zvočno predstavitev dejavnosti naročnika. 

Darka je privlačil predvsem podjetniški uspeh, mene pa je bolj od vsega drugega zanimal duhovni vidik življenja. S prirojenega položaja starejšega brata sem v najinem sodelovanju avtoritarno odločal skorajda o vsem. Pri tem je moja pamet občudovala, spoštovala in visoko precenjevala duhovni smisel življenja, kar je samodejno pomenilo tudi preziranje in globoko podcenjevanje vsakršne špekulacije, ki bi imela prednostni namen kopičenja denarja in premoženja. 

V času sodelovanja z bratom sem preko njegovih odličnih osebnih povezav z direktorji velikih državnih podjetij (zasebnih podjetij takrat seveda ni smelo biti) dobil toliko naročil za predstavitvene filme, da sem povsem nepričakovano celo nekoliko obogatel. 

Po zanimivem in uspešnem sodelovanju pri izdelavi 20 predstavitvenih filmov se je Darko odločil, da bo denarno bistveno lažje uspel, če bo neodvisen od mojega duhovnega raziskovanja, v čemer se seveda ni zmotil. V mojem primeru pa se je izkazalo, da za-vestno raziskovanje duhovne ravni življenja, čemur sem se vse bolj posvečal, ne prinaša denarja, prej izgubo. 

Če Ti pripoved o mojem “velikem zajcu” ne bo razumljiva, Ti predlagam, da si ponovno prebereš vsebino pod naslovom MOJ MALI ZAJEC. Če bi z bratom sodelovala še naprej, vendar tako, da bi on odločal o denarnih zadevah, jaz pa samo o vsebinskih in oblikovnih, se mi moj VELIKI ZAJEC zagotovo ne bi mogel primeriti. Po drugi strani pa je res: če bi mojo pamet prednostno usmeril v podjetnost in podjetništvo, na duhovni ravni niti slučajno ne bi bil mogel doseči tega, kar sem, še manj pa tega, kar še bom.

Od moje prve špekulacije leta 1945, imenovane MOJ MALI ZAJEC, do te o kateri bereš sedaj, so torej minila štiri desetletja. Čeprav so se mi v tem času dogajali vse večji “zajci”, se je moja podzavestna lahkoverna osebica ves ta čas značajsko povsem nespremenjena ohranjala, četudi je sčasoma odrasla v osebo. VELIKI ZAJEC je bil denarno najbolj nesmiseln in najdražji od vseh “zajcev”, ki jih nameravam opisati v nizu mojih najbolj zabavnih bridkosti. Če je bil mali zajec v Kočevju – vrednoteno po ceni na trgu in v naravi – po izgubi resničen zajčji mladič, pa je pomenil “zajec” v Celovcu že izgubo v vrednosti srednje razkošnega mercedesa.

V Logu pri Brezovici, nedaleč od Ljubljane, sva v tesnem sodelovanju s tedanjo življenjsko sopotnico Magdaleno takrat že skoraj povsem dogradila montažno hišo. V kleti sem opremljal lasten slikovno zvočni studio, za katerega sem v angleški tovarni Abekas naročil takrat najnovejši Gemini 3. Šlo je za napravo, ki je omogočala oblikovanje slikovno zvočnih vsebin v digitalni tehniki, kar bi seveda močno dvignilo vrednost mojih izdelkov. Cena Geminija 3 je bila za moje pojme astronomska, vendar sem delal in služil dovolj dobro, da sem zbral potreben denar.

Življenjsko izjemno izkušenemu in bistroumnemu družinskemu prijatelju, svetovljanu, sem zaupal, da se odpravljam v Združeno kraljestvo,​ v London oziroma natančneje v Reading, po Gemini 3 in mimogrede še v Saundcraft po tudi vrhunsko mešalno mizo za obdelavo zvoka.

Ne bom Te dolgočasil s pojasnjevanjem, zakaj v socialistični Sloveniji v tistih časih za zasebnika, zlasti pa za nečlana edine dopustne stranke in “dokazanega” sovražnika države, ni bilo enostavno v tujini kupiti in v Jugoslavijo uvoziti drago zasebno tehnično opremo. Svojevrsten podvig je že bil manjvredne domače socialistične dinarje pretvoriti v več vredne tuje kapitalistične devize in le-te nekako spraviti v tujo banko. (Mimogrede: mlademu slovenskemu rodu se danes niti sanja ne, kakšna sreča je živeti v demokratično kapitalistični ureditvi in brezcarinsko potovati po Evropski skupnosti) 

Kot po čudežu se mi je ponudil v pomoč tovariš, prijatelj omenjenega družinskega prijatelja. Povabil me je na večerjo v njegovo lepo in za moje pojme dokaj razkošno družinsko hišo. Imel sem čast spoznati njegovo soprogo in oba sinova. Tovariš pa ni bil samo tovariš, bil je tudi gospod, saj je imel podjetje v Avstriji in je zato lahko imel devize v tamkajšnji banki. Povabil me je v Celovec, kjer je imel pisarno. Tam mi je v sijoč kristalni kozarček natočil francoski konjak.  Potem mi je predlagal, da vložim denar v njegov posel. Razložil mi je, da bom potem, ko pripluje ladja iz Brazilije, z dobičkom, ki nama ga bo prinesel tovor na njej, svoj kapital podvojil …

Moja prisrčna, dobrodelna podzavestna osebica, ki je globoko prezirala vsake vrste špekulacijo, se je zaničevalno namrdnila: “Kar pozabi, ne pride v poštev.” 

“Dobro premisli”, je vztrajal prijatelj mojega prijatelja. “Za dobiček si lahko kupiš Abekasov Edis, ki je Rolls-Royce za digitalizacijo, v primerjavi z Geminijem 3”.

Odklonil sem francoski konjak in se zadovoljil z limonado. Neomajno kot slovenska najvišja gora sem vztrajal pri svojem: “Z Geminijem bom imel dovolj zaslužka, da si bom kasneje lahko kupil Edis”.

Prijatelj mojega prijatelja se je prizanesljivo nasmehnil: “Rudi, ti si krasen človek”. Njegov obraz, ki je še hip poprej izžareval sijaj srečnega in brezmejno uspešnega poslovneža, se je v moje neznansko presenečenje brez nepotrebnega odlašanja pred mojimi široko odprtimi očmi prelevil v podobo globoke nesrečnosti. Skromno je vstal izza svoje pisalne mize in prisedel k meni. “Za tovor sem vzel visok kredit s hipoteko na hišo. Ladja zaradi stavke v Riu zamuja za nekaj mesecev, kredit pa moram vrniti že prihodnji teden, ker sicer mi zapade hipoteka …” Obraz se mu je omračil kot bi črn oblak prekril sonce. “Odločil sem se, za samomor. Prav tukaj v tej pisarni” … pokazal je na strop, kjer je visel kristalni lestenec … ”se bom obesil”.

Pogledal me je naravnost v oči, da sem od sramu povesil pogled. “Če mi posodiš denar, mi rešiš življenje in bom tvoj večni dolžnik”. 

Na podzavestnem zaslonu moje pameti se je prikazala njegova hiša in družina, potem podoba mojega prijatelja, katerega prijatelj je bil, za tem prizor večerje, na kateri sva bila skupaj z Magdaleno pri njih … Celotna moja duša se je stisnila, ko je začutila njegovo stisko. Celice mojega telesa so se zakrčile ob nepričakovanem stresu, potresu, cunamiju njegovih besed … Sočasno se je v moji podzavesti prebudila neka oseba in porodila čustva brezpogonjega usmiljenja. Globoko odrešeniško čustvovanje je preplavila mojo zavest s tako silo, da zame v njej ni bilo več niti malo prostora.

Kljub temu, da je opisani pogovor v Celovcu potekal v svojem bistvu in načinu na povsem enaki, ali vsaj sorodni miselni ravni kot v primeru mojih bonbonov in malega zajca v Kočevju, pa se vseeno nisem mogel niti malo duhovno predramiti, kaj šele, da bi se bil prebudil. Pač pa je iz globoke podzavesti planil in celotno mojo pamet preplavil zgroženi občutek krivde za napovedan samomor prijatelja mojega prijatelja.  

V opisanem stanju seveda nisem mogel slišati nežnega glasu mojega intuitivnega angela varuha. Kljub dejstvu, da je moja pamet v 44 letih življenjskih izkušenj uspešno odrasla, se v bistvu ni prav nič spremenila. Bila je povsem nemočna v odnosu do pameti, ki se je najprej tako prepričljivo obnašala kot poslovno izkušen in uspešen gospod, potem pa se je v hipu kameleonsko preobrazila v na videz neizogibnega samomorilca. Posledično ji je moja pamet zlahka izročila moj težko prisluženi denar in me prepričala, da sem mu rešil življenje.

Šele sedaj, po dolgoletnem zavestnem urjenju duhovnega prebujanja, mi je povsem samoumevno, zakaj niti tovariša-gospoda niti mojih njemu izročenih deviz nisem videl nikoli več. Prav malo mi je mar, ali so mi prijatelja mojega prijatelja podtaknili organizirani čuvarji jugoslovanjske vladajoče mafije ali je padel v kremplje nigerijski mafiji ali pa je bila pamet omenjene osebe kar sama po sebi žrtev svoje lastne narave in me je spretno opeharila iz svojega lastnega osebnega špekulativnega nagiba.

Bistvena pri tem je bila, in je še vedno, moja neprecenljiva osebnostna življenjska izkušnja, ki mi je kasneje omogočila spoznanje, da se podzavestne osebice, še niti potem ko odrastejo, same po sebi niso zmožne naučiti prav nič.

Šele kasneje, po srečanju z izjemno osebnostjo, ki je vedela za pomen duhovnega prebujanja, se mi je v nadzavestnem delu duševnosti polagoma začelo svitati, da lastno pamet lahko obvladaš in preobraziš edinole pod pogojem, da se duhovno prebudiš.

Tako sem na svoji sicer naporni a tudi zanimivi in zabavni življenjski poti pripotoval do izjemnega spoznanja: dokler ne uporabiš zavestnega urjenja za duhovno prebujanje, Tvojo pamet do spremembe značaja lahko prisili le neizprosno, brezobzirno in kruto življenje. Dokler se duhovno ne prebudiš Tvoja pot od duhovno speče osebe do duhovno prebujene osebnosti poteka skrajno počasi in z veliko mero tveganja, grenkobe, žalosti, bridkosti … 

Povzetek

Resnični vzrok za mojo opisano življenjsko izkušnjo je torej bil v (pre)nizki ravni moje osebnostne oziroma duhovne prebujenosti. Ker urjenja za duhovno prebujanje takrat še nisem poznal, me je bilo pač lahko duhovno uspavati – hipnotizirati.

••• SE NADALJUJE •••

POJASNILO IN OPRAVIČILO: >POVEZAVA

ODGOVORI NA VPRAŠANJA: >POVEZAVA

 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2022 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.