VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

ZA DANES
VEST

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016

Tema:

SPOLNOST

KDO IMA KOGA?

Vsebina

MOŠKI NAJ IMA VEČ ŽENSK?

15.12.2014

Rudi Klarič

MOŠKI NAJ IMA VEČ ŽENSK?

Danes objavljam uvod v pogumna vprašanja, na katera bom odgovarjal v prihodnjih dneh. Nekoč sem napisal, da se duhovna bitja med seboj tikamo, ker se dokaj dobro poznamo, četudi se prvič srečamo. Gospa, ki sprašuje, me je osrečila, ker se je name obrnila s TI. Tole mi piše:

“Kadar govoriš o tem, da je edino naravno, da ima moški več žensk, se v moji pameti pojavi neka blokada v obliki nasprotovanja, užaljenosti, ogorčenosti. Imam občutek, »nočem poslušati« in verjetno celo »nočem se sprostiti«.  Dokler nisem brala knjige – Predzgodovinski izvori moderne spolnosti – sem to nekako zrahljala in poskušala temu posvečati čim manj pozornosti, skratka sprijaznila sem se, da gre za »kaprico« moje pameti, ki bo minila. Po tem, ko sem prebrala to knjigo letos poleti, pa se je stvar poslabšala. Pamet je dobila podatek, da ne govoriš o naravnem stanju, ampak o naravnem stanju, ki je dobilo svojo obliko šele po razsutju etruščanske civilizacije in je naravno kakih 2700 let. Začelo pa bi se naj pred 10.000 leti, ko smo prešli na poljedelsko-živinorejski način prehranjevanja, ki je – menda s stališča spolnosti – začetek nazadovanja. Ker bi rada stvar razčistila in ugotovila, ali je samo »kaprica«, in ker je potrebno malo več povedati, sem zapisala več vprašanj.”

Seveda bom raziskovalki odgovoril na vsa njena zanimiva in resna vprašanja. Moram pa poudariti, da mi ni jasen izvor “podatka”, da naj bi kjerkoli govoril ali celo zapisal: “da je edino naravno, da ima moški več žensk”To mnenje je v popolnem nasprotju z mojim odnosom do žensk in soljudi. Moje stališče je namreč, da moški ne bi smel imeti nobene ženske, prav tako kot nobena ženska ne bi smela imeti nobenega moškega. Suženjstvo oziroma lastništvo človeka po človeku je preteklost, obdobje, ki nikomur ne more biti v čast. Kolikor se spomnim, sem o tem pisal v mojih Spremembah in mojih filmskih Neodvisnih komentarjih, vendar povsod omenjam samo pravico vsakogar do samostojne in svobodne izbire števila in kakovosti spolnih partneric in partnerjev. Če se mi je kdaj na kateri od mojih miselnih, govornih in filmskih predstav na Podgozdu zareklo kaj v smislu, koliko žensk naj bi imel moški, se globoko opravičujem. Tako moje besedilo si vsekakor ne bi zaslužilo oznake delo čiste vesti. Res pa je, da ob vsem trudu ne morem preprečiti, da bi si pamet koga od prisotnih tega, kar jim moja vest sporoča, ne razlagala čustveno oziroma po svoje.

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2022 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.