VHODNA VRATA

Iskalnik

Predal

DENAR

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine odprtega predala:

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 87. DAN - VELIKE OČI

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> VPRAŠANJE-ODGOVOR
VPRAŠANJE ZA DANES-DOBIČEK • DOBIČEK

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 97. DAN - VESOLJE VII. - POT IZ ZADOLŽENOSTI

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 3. DAN - IZVOR PODKUPLJIVOSTI •

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 10. DAN - KOLIKO JE ZADEVA JJ STALA STRICE

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 4. DAN - NEPODKUPLJIVI SO SUMLJIVI •

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

VREČE DENARJA V HONGKONGU

Vsebina

87. DAN - VELIKE OČI

15.09.2014

Rudi Klarič

DENAR

DENAR, ZAVISTI VLADAR

Nekega dne sem snemal po Hongkongu prizore za svoj film z naslovom: Ob vodi je mlin. Pripeljal je dokaj običajen tovornjak in ustavil pred banko. Pristopila sta dva delavca in začela nositi vreče z denarjem v banko. Mimoidoči smo obstali kot ohromeli. Vsi smo dobili velike oči. 

Kitajka Aiping Wang me je najela, da sem dokumentarno snemal njene tretmaje v Kinu Šiška. Takrat sem se ponovno soočil z velikimi očmi. Novinarke in novinarji so preračunavali, koliko je 10 krat 700. Nezmotljivo so ugotovili, da je to 7.000. Potem so pomnožili 7.000 s 5 in spet so natančno izračunali: 45.000. Končno so v časopisih in revijah izšli članki z naslovi v slogu: denarja, da se ti zvrti. Izračun je pokazal, da bi Kitajka v petih enournih tretmajih na dan, če bi bila cena vstopnice za eno uro 10 tedanjih nemških mark in bi bilo v dvorani ves čas zasedenih vseh 700 sedežev, zaslužila 45.000 mark dnevno.

Nihče ni niti za hip pomislil, da Slovenija takrat ni premogla, niti še danes ne premore od vseh dveh milijonov (kolikor nas menda je vseh skupaj) človeka, ki bi petkrat na dan mesec za mesecem polnil Kino Šiška v Ljubljani. To, da se je neka Kitajka uspela nekoliko približati temu, je vodilo v množično ogorčenje. Prvotno navdušenje nad njenimi čudodelnimi tretmaji je nadomestila najprej časopisna, kasneje pa še sodna gonja. Končno je slovenska pamet združena v nevronski mreži zavisti uspešno mojstrico uspela osramotiti, zasmehovati in pregnati.

Včeraj mi je dobromisle荠spremljevalec mojih neodvisnih komentarjev poslal informacijo, da pozna človeka, ki je na lastne oči videl, kako so ob Janševi trgovini z orožjem nosili kovčke z denarjem. Naj je bila trgovina z orožjem ilegalna ali legalna, težko si predstavljam, da bi denar (zlasti v slabem vremenu) prenašali v razsutem stanju. Če bi bila organizacija slaba, bi ga najbrž prenašali v vrečah ali košarah. Vsekakor je bilo bolje, da so ga, če so ga resnično nosili, prenašali v kovčkih.

Naj gre za denar v banki, morebiti za tisti zaslužen na javni prireditvi, ali v trgovini z orožjem, v vsakem primeru naredi velike oči. Vzburi domišljijo. Vzplamti čustvovanje. Bolj goreča so čustva, manj je prisebnosti in razsodnosti, več je neutemeljenih želja in pričakovanj, zamer, zavisti in škodoželjnosti in potrebe po očrnjenju nadpovprečno uspešnih.

Upam, da so hongkongška banka, Aiping Wang in Janez Janša dobro, vestno in v splošno korist gospodarili z zaupanim jim bogastvom. 

Poznam pa ljudi, ki so denar brezvestno uporabili tako, da so z njim umorili na tisoče za nič obtoženih ljudi; z denarjem so vzdrževali vladavino, ki je več kot pol stoletja dušila razvoj svobodne ustvarjalnosti; gradili so tovarne, ki so onesnaževale in uničevale okolje; prizadevali so si za delo, od katerega nihče ni smel imeti niti najmanjšega dobička; načrtno so kršili človekove pravice, deponirali so partijsko izkaznico in ohranjali svojo politično in sodno prakso še tudi potem, ko jim je nova ustava s prisego nalagala vestno ravnanje za blagostanje Slovenije ...

Poslanstvo, ki ga je opravil Janez Janša v času, ko je vojaško vodil osamosvajanje Slovenije, ni plačljivo s kovčki denarja. Četudi bi obstajali trdni in zanesljivi dokazi, da si je delno ali v celoti prilastil vse kovčke z denarjem, ki jih je resnično ali v sanjah videl očividec, raje - namesto ljubosumnosti, zamere in zavisti - izbrem, četudi nisem pripadnik nobenega verstva, niti politične stranke - osrečujoči rek: Bog mu požegnaj! Naj ga dobro uporabi za dobrobit Slovenije.

Če Te zanima moj pogled na osamosvajanje Slovenije, si lahko ogledaš 13. del mojega niza Zgodovina Slovenk in Slovencev v filmskih freskah na DVD nosilcu z naslovom SLOVENIJA NOVA DRŽAVA.

V kolikor ti je preve荠15 evrov za vsebino, ki bi si jo po glasu moje vesti občasno moral ogledati vsakdo, ki živi v Sloveniji, ti pač ne morem pomagati. DDV je v ceno vključen, prištejemo pa poštnino. Film SLOVENIJA NOVA DRŽAVA obstaja v dveh jezikovnih izvedbah: slovenski in angleški. Lahko ga naročiš po e-pošti: 

cultura.europaea@siol.net

Lahko pa si (za enako ceno 15 EUR) kupiš tudi moj film Ob vodi je mlin iz katerega je povzeta gornja fotografija. Pripoveduje o enakostih in različnostih med bratoma gangsterjema New Yorkom in Hongkongom.

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2022 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.