VHODNA VRATA

Iskalnik

Predal

ZAVEST

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine odprtega predala:

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 146. DAN - VPR - ZAVEST - ŠIROKA

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> VPRAŠANJE-ODGOVOR
ZAVEST KOT ORODJE • ZAVEST - NEPRECENLJIVO ORODJE ZA VSE

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 143. DAN - ZAVEST - NIZKA

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 144. DAN - VPR - ZAVEST - VISOKA

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> NEODVISNI KOMENTAR
POLITIČNI ZAPOR • 145. DAN - VPR - ZAVEST - ZMEDENA

>> Sem&vem VSEBINE PRISTOPA
> VPRAŠANJE-ODGOVOR
ZAVEST • ZAVEST - plitva - GLOBOKA

24.06.2016

Tema:

POLITIČNI ZAPOR

Prizor iz filma MELODIJA VESTI

Vsebina

146. DAN - VPR - ZAVEST - ŠIROKA

13.11.2014

Rudi Klarič

ZAVEST - ŠIROKA

Bralka mi sporoča, da jo osrečujem z mojimi komentarji in da se počuti bistveno bolje, odkar jih redno prebira. Razume, kaj je to nizka in visoka zavest, ne predstavlja pa si, kako naj svoji pameti razloži širino zavesti.

VPRAŠANJE O ŠIRINI

“Nisem še slišala izraza široka zavest, prosim za pojasnilo.”

ODGOVOR PO MOJI VESTI

Mnogi si široko zavest predstavljajo kot nekaj vsestranskega. Oseba, ki ima široko zavest, naj bi bila po tem prepričanju pametna in celo strokovna za vse. Vse naj bi vedela in znala. Je “tavžentkinstler” ali vsaj poliglot. Podobno kot nekateri mislijo, da ima nekdo visoko zavest zato, ker mu je uspelo zasesti visok položaj v politiki. Po tem zmotnem prepričanju naj bi imela oseba, ki je preprostega rodu ali nevedna, skromno oblečena in revna, brez premoženja in neugledna – nizko zavest. Tako pojmovanje zavesti vodi v hudo in zdravju nevarno zmoto. 

Moje izkušnje s potovanj po vseh celinah našega planeta mi dokazujejo, da je med izobraženci sicer veliko oseb dobro vzgojenih, visoko kulturnih, njihova zavest pa je izjemno ozka. Ozko zavest imajo tudi številne osebe, ki imajo doktorat in svetovni sloves. Svetovno znani nacistični velemojster za zlorabo medijev dr. Goebels je bil izjemno kulturen človek in daleč od tega, da bi bil neveden. Vendar pa je bila njegova zavest vse prej kot široka. Če bi bil nekoliko mlajši in bi se za silo priučil slovenskemu jeziku, bi danes imel vse možnosti postati minister v našem Ministrstvu za kulturo. Častil bi simbole revolucije, oboževal rdečo barvo in budno pazil, da ne bi namenil niti dinarja, niti tolarja in končno niti evra nečemu, kar bi zvenelo kot melodija vesti. 

Pojem široka zavest je v ljudski govorici poznan z izrazom: “ta je širok človek”. Pri duhovni širini gre za tako urejenost in duhovno čistost zavesti, ki Ti omogoča visoko stopnjo strpnosti. Zavest postaja široka, če nikogar ne ocenjuješ po tem, ali zahaja v cerkev ali na partijske sestanke ali uporablja avtogeni trening. Za Tvojo oceno zavesti sočloveka ni pomembno, ali je ženska ali moški. Tudi ni važno, ali oseba zna pisati ali pa je nepismena. Ni bistvena barva njene kože, ne narodnost, niti kako lepo postavo ima. Ni pomembno, ali se je borila na strani partizanov ali domobrancev.

Širina zavesti Ti omogoča posamezno osebo sprejemati glede na raven njene duhovne prebujenosti in zmožnosti vestnega ravnanja oziroma spoštovanja človečnosti na vseh področjih življenja

Za širino svoje zavesti si prizadevaš takrat, ko mimo vseh mogočih predsodkov razkrinkavaš škodljivost brezvestnosti na vsakem področju človeškega življenja, prednostno pa v sodstvu.

Če miselnost svoje pameti urejaš in razčiščuješ z zavestno uporabo del čiste vesti in ob tem pogumno podpiraš vestne ljudi in njihova ravnanja, imaš vse bolj široko zavest. 

Široka zavest torej posamezni osebi omogoča razumevanje, spoštovanje in strpno sožitje med vsemi narodi, kulturami, verstvi, ideologijami, starostmi, stopnjami izobrazbe, strokami, premoženjskimi stanji ... in med obema spoloma.

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

MOJA VEST TI PRAVI:

Če hočeš z DVD vsebino MELODIJA VESTI nekoliko pospešiti Tvoje duhovno prebujanje in podpreti moje delo, Ti predlagam da pošlješ na e-naslov: 

cultura.europaea@siol.net

naslednje sporočilo: 

Prosim, da mi na naslov ___________________ pošljete vsebino MELODIJA VESTI – UVOD na enem DVD nosilcu z izvedbo v slovenskem in angleškem jeziku. Znesek 15 evrov in poštnino – oboje se zavezujem plačati ob povzetju.

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2022 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.