VHODNA VRATA

Iskalnik

Polica

ZA DANES
VEST

PISAVA:  A-  A•  A+

Vsebine police:

24.06.2016
JEDILNIKI

24.06.2016
STVAR ODNOSA

24.06.2016
OČITKI

24.06.2016
VLADAVINA STROKE

24.06.2016
ČUDNE REČI

24.06.2016
orodje, ne zdravilo

24.06.2016
RAZNORODNA PAMET

24.06.2016
RAZBREMENJEVANJE

24.06.2016
OGLED FILMOV

24.06.2016
1 - OTVORITEV

24.06.2016
2 - NOVO LETO

24.06.2016
TRAJNOSTNI USPEH

24.06.2016
NERED V GLAVI

24.06.2016
ZMEDA V GLAVI

24.06.2016
1 - KOLIKO ČASA?

24.06.2016
3 - DOLGOČASJE

24.06.2016
1 - VOŠČILA

24.06.2016
1 - FILMI

24.06.2016
2 - ČUSTVOVANJE

24.06.2016
4 - OHRANITEV ZVEZE

24.06.2016
5 - PRIČAKOVANJA

24.06.2016
1 - MAŠČOBE

<< | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >>

24.06.2016

Tema:

DUH IN SNOV

Z DON KIHOTI NA ČELU NAPREJ

Vsebina

O DON KIHOTIH

10.4.2015

Rudi Klarič

O DON KIHOTIH

Bralka, ki si je pred kratkim ogledala moj film "Španija, videl sem te včeraj", mi je poslala naslednje

VPRAŠANJE

Lahko malo razjasniš tvojo misel iz tega filma, ki se me je očitno dotaknila »Don Kihot in Sančo Pansa; Plemenitost in razumnost; Teorija in praksa. Hodita skupaj vzporedno, nikoli se ne bosta srečali« …

Ker sem knjigo ponovno brala pred slabim letom ne morem mimo smeha (občasno do solz) ki so mi ga vedno znova vzbujale donkihotove plemenitosti. S stališča moje pameti je glavni problem pravzaprav »šund literatura« tistega časa, to so viteški romani po katerih se  donkihot  zgleduje, po drugi strani pa tudi moja pamet ni imuna na to vrstne zglede (zapisane bodisi v knjigah ali na filmskem platnu).

ODGOVOR

V bistvu gre za razmerje med duhovnim bitjem (osebnostjo) in osebo.

Don Kihot (osebnost – gospodar) predstavlja lepoto teorije – svobodno, lahkotno, samosvoje, visokolebdeče, vseh vezi prosto duhovno bitje (na konju) – plemenitost, ideale, duhovnost ... 

Sančo Pansa (oseba – služabnik) predstavlja prakso: iz zemeljske resničnosti zraslo, na trdnih tleh izkušeno telesno bitje (na oslu) – dokaj zateženo pamet – razumnost, praktičnost, telesnost, snovnost ... 

Gre za življenjsko sopotništvo duha in telesa, kakršno je videti, dokler duhovno bitje (Don Kihot) živi, odloča in deluje na zelo nizki ravni duhovne prebujenosti. 

Duhovno bitje (Don Kihot) je prišlo na ta svet iz duhovnega sveta, z namenom, da zbere izkušnje o življenju v snovnem svetu. V ta namen mu je dodeljen služabnik – pamet (Sančo Pansa). Težave (smešne in tragične) nastopijo ob vajah neizkušenega duhovnega bitja (gospodarja), ko se uri za uporabo dodobra prebrisane pameti (služabnika). 

Don Kihot je osebnost, zvesta svoji vesti. Vest v Cervantesovi pripovedi simbolizira prelepa Dulsineja, ki ji na tem svetu še neizkušeno, le na pol prebujeno duhovno bitje: Don Kihot služi – neumorno prezirajoč in zaničujoč naravne zakonitosti ...

Sančo Pansa je oseba, zvesta svoji naravi. Zato seveda ne verjame v za njegovo pamet povsem nedoumljivo Dulsinejo. Njegova pamet si želi le obogateti ...

Vendar Don Kihot in Sančo Pansa drug brez drugega ne moreta.

Bistvo sporočila pisca pripovedi o njunem nujnem in neločljivem sobivanju je: 

Tvoje življenje in delovanje na tem svetu bo smešno ali tragično, če ne bo medsebojnega spoštovanja, razumevanja in vestnega sodelovanja med Tabo kot prebujenim, vestno delujočim duhovnim bitjem in Tvojo pametjo.

Za čas življenja v snovnem svetu se mora duhovno bitje najprej dodobra duhovno prebuditi. Zato neobhodno potrebuje pomoč duhovno prebujenih, ki pa jih na Zemlji ni v izobilju. Četudi jih iščeš pri belem dnevu z lučjo, le težko kakšnega najdeš. Dokler ne najdeš koga, ki je duhovno prebujen, se ne moreš prebuditi. Si v najboljšem primeru ovca, osel, konj oziroma Sančo Pansa.

Samo v stanju zadostne stopnje duhovne prebujenosti se zmoreš vestno prilagoditi zemeljski naravi in njenim zakonitostim. Na ta način lahko nemoteno zaznaš in morebiti celo opraviš poslanstvo, ki Ti ga sporoča tuja ali Tvoja vest. 

Tragičnost Don Kihota izhaja predvsem iz dejstva, da v času njegovega prihoda na ta svet še ni bilo moje Prebujevalnice. Torej so bile njegove možnosti za uspeh enake diplomantom, ki doktorirajo na slovenski pravni fakulteti in postanejo predsedniki, ni pa jim treba prav ničesar vedeti o vesti.

Don Kihot je nazorna podoba teoretično lepega, lahkovernega, duhovno zelo pomanjkljivo prebujenega duhovnega bitja v praktičnem soočenju z brezobzirno in neusmiljeno naravo in domišljavostjo pameti tega sveta. To je bila za večinski del človeštva neizogibna bolečina in tragičnost tistega časa.

Komičnost današnjih dni pa je dejstvo, da moja duhovna Prebujevalnica že dokaj let obstaja, a vsi dosedanji ministri, predsedniki vlade s predsedniki RS na čelu raje ostajajo Don Kihoti, kot da bi uporabili Prebujevalnico. To je tragična komedija današnjih dni. 

In zakaj hodita teorija in praksa vzporedno in se nikoli ne bosta srečali?

Zato, ker osnovni zakon narave tega sveta sporoča: osel nikoli ne bo konj in konj nikoli ne bo osel.

Oziroma – prosto po najbolj znanem slovenskem Ivanu:

NAJ SE PRASE DEVETKRAT ZAKOLNE 

KRIL NE BO IMELO NIKOLI 

Ostane nam uteha, da tisti, ki nam pripadajo človekove pravice, nismo sesalci, pač pa manj ali bolj prebujena duhovna bitja in kot taki (razen izgubljenih primerkov) ne bomo večno ostali na tem svetu.

V primeru, da nimaš namena večno živeti kot sicer podjetno, premožno, slavno, a le na pol prebujeno duhovno bitje – Don Pansa, pa Ti seveda lahko za prvo silo več kot odlično služi moja Prebujevalnica.

 

 

fotografije so iz osebnega filmskega in foto arhiva rudija klariča 

Na vrh

delo ciste vesti

vrednost naših del je bistveno višja od njihove cene

Copyright © 2007 - 2021 Cultura Europaea d.o.o. Vse pravice pridržane.

Ponatis vsebin je dovoljen samo na osnovi pisnega soglasja avtorja.

Za citiranje posameznih delov vsebin je potrebno navesti avtorja.